RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Як можуть викликати у військкомат в Україні: чи є альтернативи повісткам і наскільки вони законні

В Україні триває воєнний стан і відповідно загальна мобілізація населення, у межах якої військовозобов'язаним українцям вручають повістки з різних причин. Для цього процесу існує законодавча база - вона регулює легальність вручення повісток.

Про це розповідає "Апостроф".

В умова загальної мобілізації населення чоловікам віком від 18 до 60 років можуть вручити повістку фактично будь-де, наприклад у парку чи на роботі. Головне, щоб це відбувалося особисто.

Читайте також: На вулицях, у парках та біля кафе: де вручають повістки українцям, фото

Натомість виклики у військкомат чи вручення повісток за допомогою телефонних дзвінків, СМС-повідомлень, поштових ящиків не має юридичної сили для військовозобов'язаних. До того ж вручення повістки родичам, щоб ті їх передали, теж не вважається законним способом повідомити військовозобов'язаного про необхідність з'явитися у військкомат.

Варто нагадати, що в Україні діють чотирі хвилі мобілізації, однак насправді Міноборони та Генштаб ЗСУ визначають обсяги мобілізації відповідно до потреб Сил оборони у певних фахівцях. У законодавстві закріплені такі хвилі:

  • Перша хвиля оперативний резерв, колишні військовослужбовці, які мали бойовий досвід або служили за контрактом.
  • Друга хвиля – військовослужбовці, які в період з 2014 року проходили строкову службу або служили за контрактом.
  • Третя хвиля – офіцери запасу – військовозобов'язані, які закінчили військові кафедри вишів.
  • Четверта хвиля – усі громадяни країни, які не мають обмежень за віком та станом здоров'я.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше "Апостроф" повідомляв, коли й навіщо в Україні можуть розносити повістки додому.