RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Без військкомату ні кроку? Чи потрібно призовникам повідомляти про зміну місця проживання під час мобілізації

У законодавстві України ще з 1992 року зазначено, що призовники, військовозобов'язані та резервісти не мають права змінювати місце проживання без дозволу керівника ТЦК (військкомата) під час загальної мобілізації та воєнного стану, однак на практиці відбувається інакше.

Про це розповів юрист адвокатського об'єднання T&T Partners Владислав Юрчак для 24 каналу.

"Слід зазначити, що вказана норма існує у законодавстві з 1992 року та дійсно передбачає обов'язок призовників, військовозобов’язаних та резервістів отримувати дозвіл керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для виїзду з місця проживання", - пояснив він.

Читайте також: Роздача повісток на вулицях: що насправді хочуть військкомати від українців

Проте варто розуміти, що місце перебування - це житло, у якому людина живе менше 6 місяців на рік, тоді як місце проживання - це житло з присвоєною адресою, де проживає особа.

Як відомо, закон не пов'язує місце проживання/перебування людини із місцем, де вона зареєструвала своє проживання. Тобто коли військовозобов'язаний громадянин постійно проживає або перебуває не за місцем реєстрації, то він не зобов'язаний отримувати дозвіл на виїзд.

Для урегулювання цього питання ще в липні минулого року Генштаб ЗСУ затвердив спеціальний порядок, але його скасували на вимогу президента Зеленського наказом від 06.07.2022 № 85 "З метою зменшення соціальної напруги та недопущення маніпулювання суспільною думкою для його доопрацювання з урахуванням змін до законодавчих актів".

Пізніше до Верховної Ради внесли законопроєкт №7522, у якому передбачалося вільне переміщення призовників, військовозобов'язаних і резервістів по території України без зобов'язання отримувати відповідний дозвіл від ТЦК, однак його досі не схвалили.

"З огляду на це, незважаючи на наявність відповідної норми, вона на практиці не діє, а тому наразі не потрібно боятися змінювати місце свого проживання", - резюмував юрист.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як в Україні змінилися правила військового обліку.