RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

"Це не зйомка на весілля": офіцер ЗСУ розповів про завдання дронів на фронті

В Україні розробили ударний безпілотний літальний апарат, який може досягти Уралу, але "армія дронів" – звучить красиво, проте потрібно розділяти терміни, бо дрони - це витратний матеріал й у багатьох підрозділах вони потрібні на заміну тим, які були втрачені.

Про це "Апострофу" розповів офіцер групи радіоелектронної розвідки та радіоелектронної боротьби окремого батальйону безпілотних авіакомплексів сил ТРО ЗСУ Володимир Шульга.

"Ми щиро вдячні всім, хто допомагає відновлювати цю матеріальну базу. Але не можна просто купити багато дронів і віддати комусь "в армію". Потрібні ті, хто ними керуватиме у бойових умовах. Адже коли оператори потрапляють на лінію фронту після проходження цивільних курсів – то їх треба перенавчати під ті завдання, які ставляться окремим підрозділам", - каже Шульга.

Читайте також: Українці розробили для ЗСУ бойові дрони "Інквізитор": фото та особливості

При тому, за його словами, всі кажуть, що цивільні курси дуже класні. Але вони на фронті не мають актуальності й цінності.

"Це курси "весільних дронів" – як красиво літати, долаючи перешкоди. Так от, відкрию "таємницю": курси операторів дронів з подоланням перешкод в бойових частинах просто не викладаються. Бо якщо є будь-які перешкоди на шляху дрона, то це на 50% знижує ефективність виконання бойового завдання. Тому подолання перешкод просто не викладається. У зоні бойових дій дрони літають на такій висоті, де немає перешкод. Але максимальна увага приділяється тому, щоб забезпечити безпеку екіпажу та щоб місія була максимально простою і вдалою. Вилетів, зробив, повернувся. В бойових умовах – чим простіше, тим краще.

Армію дронів може створити лише Міноборони та Генеральний штаб. Один, два чи 10 підрозділів в ЗСУ із системою підготовки. Саме військових, із військовою філософією, яка відрізняється від цивільної. Це методи, тренінговий військовий центр. Бо в Статуті чітко написано, що здійснюють ЗСУ і воюють цими дронами ЗСУ", - підкреслив Шульга.

Він наголосив, що не можна спростити процедуру - наприклад купити дрони та просто віддати у ЗСУ.

"Це армія. В якийсь період вступають в дію багато підзаконних актів: технічна експлуатація, облік, журнали бойового застосування, і таке інше. Цього ж ніхто не відміняв. Це суто військові речі. Наприклад облік. Де ці дрони воюють, на яких напрямках, які завдання виконують. Хто це має визначати? Звісно ЗСУ. І є Статут, є накази Міноборони і директиви Генштабу. І як би ми не хотіли, як би не хотілось політикам чи волонтерам, - все здійснюється в рамках Статуту та наказів. І це має бути первинним", - каже Шульга.

Докладніше читайте в матеріалі "Апострофа" "Армія дронів" - це звучить гарно, але її не повинні створювати політики - офіцер ЗСУ