RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Дешевше за Байрактар і долетить до Москви: що може новітній дрон українського виробництва.

В Україні розробили ударний безпілотний літальний апарат "Сокіл-300" - дальність його польоту може досягти відстані до Уралу, при цьому дрон дешевше "Байрактару".

Про це розповів аналітик Defense Express Сергій Згурець, повідомляє Радіо НВ.

За його словами, розробка вищезгаданого безпілотника держпідприємством ЛУЧ може стати досить швидким варіантом поповнення української далекобійної зброї.

Читайте також: Заміна "Байрактарам": коли Україна отримає свої безпілотники

"Незважаючи на заяву Укроборонпрому про їх проект, який вони планують завершити до кінця року, я вважаю, що є більш швидкі варіанти. Зокрема, напрацювання держпідприємства ПРОМІНЬ - безпілотний комплекс Сокіл-300 з декларованою дальністю від 1000 км до 3000 км, залежно від типу двигуна. Тобто напрацювання у нас є. Важливо це форсувати та довести це до виробництва зразків, які працюватимуть на знищення противника", - пояснив він.

Згурець наголосив, що вперше "Сокіл-300" показали на публіці в листопаді 2020 року.

"Генеральний конструктор [Олег] Коростильов пропонував його Міністерству оборони, озвучувалася сума 47 мільйонів та завершення робіт протягом року. Тобто всі вузлові блоки концептуально відпрацьовані з урахуванням досвіду, пов'язаного з ракетою Нептун. Там усі системи ідентичні та дальність 3000 км, та можливість нести бойове та розвідувальне спорядження. Відпрацювання документації — готове", — розповів він.

Аналітик звернув увагу, що на даний момент серійне виготовлення зброї в Україні під загрозою через можливі ракетні удари. Тому його можна реалізувати "десь у горах" або спільно з партнерами на території інших країн.

Варто зазначити, що частина систем та вузлів безпілотника "Сокіл-300" була відпрацьована як модулі протикорабельної ракети Нептун, яка відправила у квітні 2022-го на дно, флагман Чорноморського флоту РФ — ракетний крейсер Москва.

Безпілотник "Сокіл-300" призначений для ведення розвідки та завдання ударів на оперативну і тактичну глибину противника. Його вартість близько $2 млн. Згідно з попередніми даними, він буде оснащений блоком GPS, малогабаритною бортовою РЛС та радіолокатором, здатним з висоти 5 км сканувати місцевість з точністю 30×30 см. Також він укомплектований вітчизняною прицільною оптико-електронною станцією наведення.

Маса корисного навантаження, яке може нести безпілотник, становить 300 кг. Таким чином його можна оснастити ударним комплексом з вітчизняними керованими протитанковими ракетами типу РК-2П або РК-10 з радіусом дії до 10 км.

Розробники заявляють, що, залежно від модифікації, дальність безпілотника може бути від 1300 до 3300 км, а тривалість польоту від 5 до 26 годин. При цьому крейсерська швидкість складе від 150 до 335 км/год, а максимальна швидкість від 210 до 580 км/год з практичною стелею польоту до 12 км.

Отже, теоретичної зоною поразки може бути: Москва, Санкт-Петербург, Ростов-на-Дону, Грозний і навіть Перм на Уралі.

Якщо порівняти "Сокіл-300" з "Bayraktar TB2", то перший виходить дешевше, швидше, витриваліше і з більшим радіусом дії.

Раніше ми писали, що Японія хоче розмістити новітню зброю на кордоні з Росією.