RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Має знати кожен військовозобов'язаний: які документи треба взяти у військкомат

В Україні триває повномасштабна війна з російськими окупантами та діє режим загальної мобілізації, повістки вручили навіть чиновникам, присутнім на виконкомі міської ради у Броварах. Отримавши повістку, потрібно з'явитися у військкомат з відповідними документами.

Адвокат, юрист-волонтер Гарячої лінії АПУ з питань, пов'язаних із військовою агресією, її наслідками та військовим становищем Аліса Бурцева пояснила, які документи потрібно мати з собою при поході до військовокомату, зокрема тим, хто має підстави для відстрочки від призову, пише ZN.UA.

З собою необхідно мати:

  • документ, що засвідчує особу,
  • ІПН (індивідуальний податковий номер),
  • обліковий військовий квиток (інший військово-обліковий документ),
  • документи щодо стану здоров'я, сімейного стану, навчання тощо.

За наявності індивідуальних медичних показань необхідно взяти із собою висновки лікарсько-консультативної комісії або довідку про проходження медико-соціальної експертизи, повну історію хвороби.

Обставини, що звільняють військовозобов'язаного від призову на військову службу під час мобілізації, викладено у ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Цим правом можна скористатися лише до моменту набуття статусу військовослужбовця - тобто після мобілізації та включення до особового складу військової частини подавати заяву про відстрочку пізно.

Читайте також: Є кілька шляхів розвитку ситуації: як можуть вчинити із призовником у військкоматі

Заява про реалізацію права на відстрочку подається до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем військового обліку або призову:

  • при отриманні повістки;
  • за необхідності одержання позначки ТЦК та СП у військово-облікових документах при виїзді за кордон.

Раніше "Апостроф" розповідав, що робити, щоб не вручали повістку за наявності броні або відстрочки.