RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Хлопцям вручили повістки: нові деталі затримання учасників п'яних "вечірок" у Києві

У Києві правоохоронці вручили підозри двом фігурантам справи про "п’яні" вечірки. Ще шість - отримали повістки до військкомату.

Про це повідомляє видання "Суспільне" із посиланням на джерела в Національній поліції.

Читайте також: Вихователька катувала 9-річну дівчинку у дитячому будинку Київської області: деталі жахливої історії

Столичні поліцейські відкрили кримінальне провадження 1 лютого після того, як в інтернеті з'явилися моторошні фото і відео дівчат, над якими знущаються хлопці.

З'ясували особи підозрюваних, місця перебування та прийшли із обшуками. Слідчі дії провели за адресами проживання та в орендованих квартирах у столиці та ще одному регіоні.

Як пише "Суспільне", хлопці родом із Івано-Франківська. Проживаючи у Києві, вони запрошували на вечірки дівчат, де "накачували" спиртним та, судячи з їхніх сторіс у соцмережах, "Ксанаксом" (транквілізатор, снодійне).

Після цього проводили прямі ефіри, знімаючи знущання на камеру. Відео публікували у закритих Telegram-каналах та Instagram. Вони супроводжувалися глузуванням та коментарями із сексуальним підтекстом, натякаючи на "аморальність жінок”.

Так, один з них сказав наступне:

“Дівчина, яка блю***ла в нас у туалеті “Ксанаксом”, буде чиєюсь мамою або просто жінкою. Уявіть, пацани, у когось буде така дівчина... Її треба накачати, вона казала, що не питиме”, - йдеться у коментарі зловмисника.

У громадській організації “Марш жінок” пояснили, що, навіть якщо потерпілі дівчата не прийдуть у поліцію, в Україні існують інструменти, які уможливлюють кримінальне переслідування у подібних випадках сексуального насильства чи домагань.

“Всі докази – у відкритому доступі, включно з ймовірною адресою квартири, де все відбувалося, ймовірними номерами машини кривдника та його ПІБ. Відео, фото – все є. Вимагаємо дотримання норм Стамбульської конвенції! Саме час, аби діяти не на папері”, - наголосили в організації.

Проте, як пояснили адвокати, кримінальне провадження за статтями Кримінального кодексу України 152 (зґвалтування), 153 (сексуальне насильство), та 154 (примушування до вступу в статевий зв’язок) - це кримінальні провадження у формі приватного обвинувачення. У таких випадках все ж має бути заява потерпілої про злочин.

Нагадаємо, наприкінці минулого року народні депутати ухвалили закон, який встановлює відповідальність за мобінг (цькування) працівника на роботі.