RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Путін через війну пересувається на бронепоїзді-"невидимці": як він виглядає

Російський президент Володимир Путін дедалі частіше подорожує не літаками, а броньованим потягом.

Про це повідомляють журналісти "Центру Досьє".

Читайте також: Путіну вже нічого не допоможе, ні спеціальні гриби, ні сеча оленя - мольфарка Магдалена Мочіовські

Зазначається, що поїзд підготували для президента у 2014–2015 роках, проте постійно став їздити на ньому у другій половині 2021 року, коли російські війська почали готуватися до повномасштабного вторгнення в Україну. Дану інформацію підтверджує джерело, близьке до Адміністрації російського президента.

Відомо, що компанія, якій належить потяг, є власністю племінника Юрія Ковальчука (основного акціонера банку "Росія", близького друга президента, його структури керують президентським палацом під Геленджиком).

Використання броньованого потягу продиктоване міркуваннями секретності, оскільки пересування літаків можна відстежити завдяки різним сервісам, тоді як прослідкувати за пасажирськими поїздами неможливо.

Спецпотяг візуально майже не відрізняється від інших. Він сірого кольору із червоною смугою, як і інші. Проте ключових відмінностей кілька.

Перше - це те, що вагони броньовані, а друге - розклад потягів коригують під Путіна, щоб міг прибути з максимальною швидкістю та без затримок.

До спецпоїзду входять: вагон для президента зі спальнею та робочим кабінетом для нарад, вагон для осіб, які його супроводжують, а також вагон для спецзв'язку.

При цьому Путін публічно користується рідко. Так, востаннє пресслужба Кремля його зафіксувала у вагоні під час наради 2012-го. Тоді була попередня версія бронепоїзда, а новий підготували через два-три роки.

Їздити на спецпотязі можуть виключно президент та прем'єр. Секретних вагонів кілька, тоді як решта є звичайними СВ та купе. Тягнуть склад два тепловози ТЕП70БС.

Журналісти зауважують, що відрізнити президентський поїзд все ж можна від звичайного. На дахах кількох вагонів розміщені радіоантени спецзв'язку. Вони закриті кожухами для приховування від сторонніх очей, що надає обтічність. Зокрема, кожухи можна помітити на потязі, на якому Путін у грудні 2019-го відкривав залізничний рух на Кримському мосту.

Раніше "Апостроф" писав, що мольфарка розповіла, скільки залишилося жити російському диктатору Путіну.