RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Навіщо зняли виплати "тридцятки" солдатам: у владі назвали дві причини

В Україні з 1 лютого зарплату для військового визначають у залежності від його бойових завдань: хто бере участь у виконанні бойових завдань отримує додаткову винагороду 30 або 100 тисяч гривень, а хто перебуває в тилу має свою стандартну ставку. Така диференціація зарплат спричинена необхідністю оптимізувати витрати держбюджету.

Про це розповідає "Апостроф".

За словами Міноборони, перша причина диференціації виплат - це справедливість, адже до 1 лютого всі військовослужбовці, включаючи строковиків та курсантів, у різних регіонах України отримували однакову додаткову грошову винагороду у розмірі 30 тисяч гривень.

Читайте також: Як звільнитися з військової служби за станом здоров'я: юристка перерахувала порядок дій

"Водночас бійці, які, ризикуючи життям, виконують завдання в районах бойових дій, але не беруть безпосередньої участі у боях із противником, отримують абсолютно такі ж додаткові виплати - 30 тисяч гривень", - пояснювали у відомстві.

Таким чином, уряд вирішив зняти "тридцятку" з тих, хто перебуває в глибокому тилу, аби мати гроші для виплат тим, хто в зоні активних бойових дій.

Також у Міноборони зазначили, що перегляд правил нарахування виплат був спричинений і двома дорученнями уряду. Наразі їх у вільному доступі немає, але, як запевнили у військовому відомстві, урядові документи стосувалися необхідності оптимізувати витрати Державного бюджету України.

Нагадаємо, що тепер додаткові 30 тисяч гривень отримують ті, хто виконує бойові завдання:

  • у складі чинних угруповань військ Сил оборони та пунктів управління Генштабу;
  • з протиповітряного прикриття та наземної оборони об'єктів критичної інфраструктури відповідно до бойових розпоряджень;
  • щодо всебічного забезпечення чинних угруповань військ Сил оборони, проте безпосередньо в районах ведення військових (бойових) дій згідно з бойовими (логістичними) розпорядженнями.

Разом з цим винагорода залишається у військових, які працюють у військових адміністраціях у районах ведення бойових дій.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Виплати для військових: солдат має думати як воювати, а не як прогодувати сім'ю