RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Люди розраховували на ці гроші: чим може обернутися скасування виплати "тридцятки" солдатам

Зміна порядку виплат військовослужбовцям може негативно позначитися на їх бойовому дусі та вмотивованості захищати батьківщину – солдати не повинні думати про матеріальну складову та як їм прогодувати сім'ю.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофу".

Так, петиція, опублікована на сайті президента про повернення 30 тисяч військовим в тилу, за лічені години набрала майже 32 тисячі підписів – це й не дивно, адже нікому не подобається, коли йому скорочують зарплатню.

"Невдоволення вже є, і дуже сильне. 30 тисяч в тилу, просто за те, що тебе вирвали з нормального цивільного життя і ти вимушений жити зовсім іншим, некомфортним життям, це була цілком адекватна сума. Лишиться менша сума, ніж реально потрібна для того, щоб прогодувати сім’ю. І це призведе до дуже серйозного дискомфорту", - зауважив військовий аналітик Євген Дикий.

Читайте також: Виплати за новими правилами для військових: хто отримуватиме по 30, 50 та 100 тисяч гривень

Водночас за словами військовослужбовця Мирослава Коптило, така ситуація викликатиме як мінімум обурення, що, відповідно, суттєво впливатиме на боєздатність.

За словами члена парламентського комітету з Нацбезпеки та оборони Романа Костенко, військовослужбовцям, які знаходяться не у гарячих точках, необхідно залишити зарплату у розмірі 30 тисяч гривень. Але при цьому придумати механізм, за допомогою якого можна було б забирати надбавки у разі безвідповідального виконання службових обов'язків.

"Однак зараз, коли ми маємо проводити ще більшу мобілізацію і виклики перед нами лише збільшуються, а ми ще й знімаємо зарплати - це може просто негативно вплинути й на мотивацію військових, і на стан їхніх сімей. Тому, звичайно, це погана ситуація", - резюмував він.

Військовослужбовець Максим Степаненко наголосив, що у такий нелегкий для України час, коли держава і народ бореться за можливість свого існування, хоча б на деякий період необхідно виключити із життя солдата думки про те, на що йому жити.

"Він має повністю присвятити себе підготовці, думкам про війну, про оборону, а не думати про те, що зараз мені доньці треба взуття купити", - пояснив Степаненко.

Євген Дикий також наголосив на необхідності чесно вести діалог між Мінобороною та народом – не придумувати небилиці про якусь там справедливість, а чесно сказати, що грошей не вистачає.

Більше читайте у матеріалі "Апострофу": Виплати для військових: солдат має думати як воювати, а не як прогодувати сім'ю