Розшук призовників та їх затримання: чи є таке право у військкоматів

Продовжується повномасштабна війна з російськими окупантами та загальна мобілізація. Проте територіальні центри комплектації не мають права давати розпорядження про розшук військовозобов'язаних, які ухиляються від мобілізації.

Про це розповів адвокат Роман Сімутін у своєму Telegram-каналі.

При цьому, процедура оголошення в розшук передбачена Кримінально-процесуальним кодексом, але її можуть розпочати лише після оголошення підозри в ухиленні від призову з мобілізації.

"Після оголошення в розшук слідчий звертається з клопотанням до суду про затримання та доставку підозрюваного до поліцейського органу, який оголосив розшук", – уточнив адвокат.

Підстави для оголошення в розшук та затримання:

  • вирок суду;
  • наявність обґрунтованої підозри;
  • відкрите кримінальне провадження.

Читайте також: Що робити, якщо ти хворий і тебе мобілізували: пояснення юриста та зразок заяви

Сімутін наголосив, що в рамках адміністративної справи або на підставі порядку, визначеного Кабміном, оголошення у розшук неможливе.

"Те, що в Порядку зазначено, що ТЦК може звертатися до поліції з розшуку, затримання та доставки громадян, які ухиляються від військового обов'язку, - це підміна понять", - додав він.

Водночас, за його словами, ТЦК можуть звертатися до поліції для встановлення місцезнаходження та супроводження до військкомату, але не для розшуку, затримання та доставки.

Раніше "Апостроф" розповідав, за ким зобов'язані зберегти робоче місце під час служби в армії.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.