RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Росія зібрала авіацію біля кордонів України: експерт оцінив її стан

Навіть на початку повномасштабного вторгнення, коли українська протиповітряна оборона була відносно слабкою, російська авіація не змогла захопити панування в повітрі, то зараз, коли наша ППО значно посилена, а наземні підрозділи мають на озброєнні найсучасніші ПЗРК, зробити це російській авіації й поготів буде неможливо.

Про це "Апострофу" розповів експерт з авіації, військовий історик, професор кафедри гуманітарних наук Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Андрій Харук.

Російські літаки воюють уже рік і навіть якщо взяти стратегічну авіацію, то вже понад місяць росіяни не використовують бомбардувальники Ту-160, зазначив експерт, додавши, що їм необхідне технічне обслуговування.

Читайте також: Втрати можуть бути непоправними: британська розвідка оцінила удар авіацією по Україні

"Є й суха статистика щодо тактичної авіації: на кожен збитий літак припадають по 4-5 пошкоджених. Тобто ті, що повернулися з бойового завдання, але потребують ґрунтовного ремонту. А є ще технічні несправності", - перерахував Андрій Харук.

За його словами, навіть на 24 лютого минулого року росіяни не змогли забезпечити 100% готовності своєї авіатехніки, навівши як приклад допит полоненого пілота з Воронезького авіаполку, який зізнався, що у них на момент повномасштабного вторгнення з 24 літаків було придатних до бойових вильотів тільки 15.

"І якщо говорити умовно про якісь 300 літаків, які Росія стягнула до кордонів України, то треба розуміти, що далеко не всі вони готові до бойових вильотів", – каже Харук.

За словами експертів, загальна кількість, якою б вона не була, береться до розрахунку, а потім вносяться поправки щодо боєздатності. І не варто забувати про боєздатність пілотів. Це дуже важливий фактор, яким теж не слід нехтувати.

"Сьогодні Росія зосередила біля кордонів з Україною практично всю свою робочу тактичну авіацію, зокрема, перекинувши і з Далекого Сходу. Але росіяни не зберуть стільки літаків і гелікоптерів, щоб прикрити з повітря наземний наступ на кількох ділянках фронту", - упевнений Андрій Харук.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа" "Ласкаво просимо до пекла: чи зможе Росія прикрити авіацією свої війська"