RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

Чи підлягають мобілізації ті, кому не дозволяє релігія: коментар юриста

В Україні триває загальна мобілізація, під яку підпадають усі військовозобов’язані українці, незалежно від віросповідання, навіть ті, яким релігія забороняє користування зброєю, у тому числі й для захисту.

Це пояснюють адвокати ресурсу b2bconsult у відповідь на запитання військовозобов’язаного українця-буддиста, чи є для мобілізованих т.зв. "альтернативна служба".

Юрист зазначив, що якщо виконання військового обов'язку суперечить релігійним переконанням громадянина, згідно зі ст. 35 Конституції України, виконання цього обов'язку має бути замінене невійськовою службою, яка не передбачає військової підготовки та використання зброї.

Читайте також: Мобілізація вчителів: у яких випадках не діє відстрочка

Альтернативну службу проходять на підприємствах, в установах, організаціях, діяльність яких пов’язана з соціальним захистом населення, охороною здоров’я, захистом довкілля, будівництвом, житлово-комунальним та сільським господарством, а також у патронажній службі в організаціях Товариства Червоного Хреста України, але лише строковики та виключно у мирний час.

Оскільки строкової служби під час воєнного стану немає, відповідно, замінити військову службу альтернативною під час війни не можна.

Утім адвокати порадили написати заяву до військкомату і попросити виконувати військовий обов'язок у формі альтернативної (невійськової) служби. Для цього потрібно додати документ, що підтверджує істинність переконань – довідку від своєї релігійної громади – з переліку зареєстрованих організацій, які забороняють використання зброї.

Якщо людина підтвердила, що належить до релігійних організацій, які забороняють користування зброєю, її можуть призначити на небойову посаду, тобто кухарем, водієм, інженером тощо.

"Теоретично, якщо людина, наприклад, адвентист-реформіст, написав таку заяву і додав відповідні документи, але воєнком вперто направляє його у мінометний розрахунок, він може написати скаргу, подавати в суд, посилаючись на Статтю 35", - зазначили адвокати, додавши, що таких випадків на практиці ще не було.

Нагадаємо, раніше ми писали, скільки людей із однієї родини мають право мобілізувати.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.