RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Військовослужбовець зник безвісти: як визначити статус – роз'яснення юристів

Командир військової частини зобов’язаний у день зникнення безвісти військовослужбовця повідомити його сім'ю про дату і обставини зникнення бійця. Сам командир немає права на власний розсуд встановлювати статус зниклого безвісти, ведеться службове розслідування.

Про це повідомляє "Юридична сотня" у Facebook.

Читайте також: Мобілізація не буде як раніше: в Україні анонсували реформу в роботі військкоматів

"У ході службового розслідування безпосередній командир може повідомити про загибель підлеглого тільки в окремих випадках. Наприклад, посилаючись на слова інших військових, які виконували завдання спільно і точно знають про загибель побратима, але не мають можливості забрати тіло. Крім цього, командир має записати цей факт у журнал бойових дій. Командир військової частини зобов’язаний у день зникнення безвісти військового особисто повідомити письмово та через засоби зв’язку військового комісара за місцем проживання сім’ї військовослужбовця дату і обставини зникнення безвісти", - йдеться у повідомленні.

Аби сповістити про зниклого безвісти, надсилається два примірника. Перший відправляють до ТЦК та СП (військового комісаріату) за місцем проживання родини зниклого протягом доби після отримання достовірної інформації про це. Але категорично не можна відправляти сповіщення безпосередньо сім’ям зниклих безвісти або їхнім близьким родичам.

Далі військовий комісаріат на підставі цих сповіщень, які підшиваються до справи військового, повинен протягом тижня вручити їх членам сімей/близьким родичам зниклих безвісти.

Якщо сповіщення викликає сумніви в достовірності, то військовому комісару необхідно уточнити всю інформацію з отриманого сповіщення і тільки після підтвердження достовірності вручити сім’ї/близьким родичам.

Якщо підтверджується недостовірність, то сповіщення негайно передають кадровому органу Генштабу та повідомляють це командиру військової частини, начальнику штабу з’єднання чи керівнику закладу охорони здоров’я, який відправив це сповіщення.

Якщо боєць понад пів року має статус зниклого безвісти, то його сім'я може звернутися до суду із заявою про оголошення його померлим. Якщо суд оголошує його померлим, то він відправляє рішення відповідному РАЦСУ для реєстрації смерті, а потім видається свідоцтво про смерть військовослужбовця.

День смерті - день вступу судового рішення у законну силу.

Нагадаємо, юристка розповіла, як українському мобілізованому звільнитися зі служби через стан свого здоров’я, а також назвала порядок дій. Для цього треба мати висновок (постанову) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням із військового обліку.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.