RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Хотів воювати, а потрапив на нари: на Закарпатті чоловік зробив дурний вчинок через відмову в мобілізації

У Закарпатській області чоловік дивно відреагував на відмову військкомату мобілізувати його - він викрав авто та опинився у в'язниці.

Про це йдеться у вироку Тячівського районного суду Закарпатської області.

Читайте також: Військовослужбовець зник безвісти: як визначити статус – роз'яснення юристів

Це сталося 16 грудня минулого року. На суді чоловік повідомив про те, що тоді прийшов у військкомат із проханням мобілізувати його, але там отримав відмову. Після цього він випив спиртне і вирішив украсти припарковану машину, щоб поїхати до дівчат у місто Хуст.

Чоловік каже, що авто не було закрито, у салоні були ключі. Також підозрюваний розповів про те, що хотів у майбутньому повернути машину, але його затримала поліція за 29 кілометрів від місця злочину.

Повідомляється також про те, що раніше підозрюваного засудили до двох років випробувального терміну. Тячівський райсуд визнав його винним за ст. 289 ч. 2 КК України, засудивши до 5 років та 6 місяців позбавлення волі.

"При обранні міри покарання обвинуваченому судом враховується ступінь тяжкості скоєного злочину, дані про особу обвинуваченого, який за місцем проживання характеризується позитивно, до кримінальної відповідальності притягується не вперше", - говориться у вироку.

Нагадаємо, юрист розповіла, як українському мобілізованому звільнитися зі служби за станом свого здоров'я, а також назвала порядок дій. Для цього потрібно мати висновок (постанову) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби, за винятком військового обліку.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, що напала на нас. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, за повісткою можливий заклик військовозобов'язаного людини на військову службу. Це звичайний процес у воюючій країні. Слід пам'ятати, що обов'язком кожного українця є захист своєї країни. Бо якщо сьогодні ти тікаєш від війни, то завтра вона може прийти до тебе.