RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Росіяни створюють у ТікТок та Telegram фейкові сторінки українських військових: що потрібно знати

Росіяни розповсюджують фейки в соціальних мережах, зокрема в Tik Tok та Telegram, нібито від імені бійців ЗСУ. Ворог має на меті зменшити довіру українців до військових.

Про це повідомили в "Донбас.Реалії".

Росіяни створюють фейкові сторінки, маскуючи їх під особисті сторінці бійців ЗСУ. Одним із найбільш популярних фальшивих акаунтів виявилася сторінка сержанта ЗСУ, яка мала понад 19 тисяч підписників, а відео цієї сторінки клона в Tik Tok набирали мільйони переглядів.

Читайте також: Чорні трансплантологи розчехлили криокамери: у Росії вигадали нову страшилку про ЗСУ

"Аккаунт військового у Тік-Току може бути фейковим, а інформацію в ньому Росія може використовувати для війни. Телеграм-канал нібито бригади ЗСУ може не мати до неї жодного стосунку. А група, де багато місяців лайкають патріотичні картинки, раптом може поширити звичайний російський вкид", - пояснили фактчекери.

У такому фейковому акаунті були справжні відео, створені реальними військовими, проте в них містилися повідомлення, вигадані росіянами, які намагалися в такий спосіб посіяти паніку й вселити розпач.

Часто в Tik Tok можна зустріти акаунти, які видають себе за військових, де люди одягають камуфляж і поширюють такі меседжі, як "воювати немає за кого", "воїнів ніхто насправді не цінує" чи "чому не воюють багаті".

Разом з цим варто зауважити, що в Telegram також часто можна натрапити на фейкові канали, наприклад, коли ви шукаєте канал за назвою бойового підрозділу ЗСУ, то можна знайти кілька з такою ж чи схожою назвою та з аватарками, які буквально дублюють символіку бригад.

Зокрема, це стосується телеграм-акаунту 46-тої окремої аеромобільної бригади. Офіційна сторінка бригади заявила, що не має жодного стосунку до свого "клону".

"Убезпечити від потрапляння в оману на емоціях може лише критичний підхід: перевіряти інформацію, сумніватися, не вступати в неверифіковані групи та не ділитися в мережі дописами, правдивість яких не можете перевірити", – резюмували фактчекери.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що пропаганда Кремля осоромилася з фейком про підготовку до призову українських дітей.

Вас може зацікавити:

Мобілізація українців у Польщі: Росія дісталася з фейками і до Європи

"Призовник" із сокирою: як російська пропаганда створює фейки про вручення українцям повісток

У Росії активно розганяють фейк про мобілізацію етнічних угорців на Закарпатті: в чому мета вкиду