RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Чи відправлятимуть на фронт після вручення повістки: роз'яснення воєнкома

Вручення повістки ще не означає, що військовозобов’язаного одразу відправлять на фронт.

Нюанси загальної мобілізації пояснили в Сумському обласному центрі комплектування.

Представники ТЦК нагадують, що чинним законодавством не забороняється видача повісток у будь-яких громадських місцях. Разом з тим, вручення цього документу ще не означає, що громадянина одразу відправлять на фронт.

Військовозобов’язаних викликають до ТЦК для уточнення персональних даних, визначення придатності до служби і лише потім - можливе направлення до військових частин.

Читайте також: Як покарають ухилянтів, які втекли за кордон: ДПСУ озвучила відповідь

"Не обов’язково це піти одразу і служити. В деяких бойових частинах особи, які знаходяться на передовій фактично жодного разу можуть не брати участі у бойових діях. Тому що в нього є певні інші функції: доставка боєприпасів, наприклад, готування їжі, розвідка. Дуже багато розпоряджень надходить на доукомплектування саме частин, які є тиловими, які забезпечують підрозділи на передовій", - розповів офіцер відділу обліку Сумського обласного ТЦК Роман Яременко.

Якщо мобілізований визнаний придатним за результатам ВЛК - його відправляють на навчання. Нікого з громадян одразу не планують направляти до військових частин у зоні бойових дій.

Представники ТЦК, перш за все, з’ясовують, які навички та спеціальність у мобілізованого, щоб встановити, що вони вміють робити. В армії також не вистачає водіїв, зв’язківців та людей, які вміють працювати з комп’ютерами.

"Коли ми відбираємо військовозобов’язаних у ті чи інші навчальні центри, говоримо з ними: яка в них спеціальність, де вони працювали, що вони вміють робити. Хтось добре розбирається в комп’ютерах, хтось має водійське посвідчення, хтось у зв’язку розбирається. І відповідно до того ми відправляємо їх до відповідних навчальних центрів", - зазначив старший офіцер мобілізаційного відділу Сумського районного ТЦК Сергій Дудченко.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми розповідали, як українці можуть оскаржити висновок ВЛК.

Вас також може зацікавити:

Отримав повістку і що далі? Як працюють центри мобілізації

ЗСУ потрібні сили для наступу: чи буде мобілізація

Повістка – це ще не все: як оскаржити висновок ВЛК