RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Як можна оскаржити висновок ВЛК: роз'яснення юристів

Українці під час дії загальної мобілізації мають змогу оскаржити висновок військово-лікарської комісії щодо їхньої придатності до військової служби.

Нюанси законодавства пояснює "Український ветеранський фонд".

За словами юристів, наразі існує два механізми оскарження висновку ВЛК, з яким військовозобов’язаний може не погоджуватися.

Читайте також: Час визначений законом: скільки може тривати відстрочка від призову

Як оскаржити висновок ВЛК - поради юристів

  • Подати заяву до Центральної ВЛК, у якій зазначити причини перегляду постанови. До заяви треба додати документи, видані ВЛК, рішення якої оскаржується. Окрім цього, військовозобов’язаний може надати результати попередніх медичних досліджень.
  • Оскаржити у судовому порядку в межах адміністративного судочинства. Цим способом можна скористатис незалежно від того, чи оскаржувалась така постанова до ВЛК вищого рівня чи ні. У випадку оскарження постанови ВЛК у Центральній ВЛК автоматично зменшується термін з шести місяців до трьох, впродовж яких ви маєте право на звернення до суду.

"Український ветеранський фонд" також закликає українців, яких відправили на передову без навичок володіння зброєю та підготовки, звернутися зі скаргою на гарячу лінію Міноборони - 0-800-500-410, 0-800-500-442 та 044-454-44-99.

Під час звернення треба назвати ім'я та прізвище мобілізованого, номер військової частини, в яку направили, а також дані щодо ТЦК, який ухвалив рішення про відправку на фронт.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми розповідали, що буде з українцями, які незаконно залишають країну.

Вас також може зацікавити:

Отримав повістку і що далі? Як працюють центри мобілізації

ЗСУ потрібні сили для наступу: чи буде мобілізація

Повістка – це ще не все: як оскаржити висновок ВЛК