RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Чи можна відтермінувати мобілізацію людини з бронюванням: юрист озвучила відповідь

Українцям детально пояснили, чи може ТЦК під час загальної мобілізації відмовити у бронюванні працівника.

Нюанси діючого законодавства пояснила юрист Галина Токмач.

Як відомо, під час загальної мобілізації підприємства можуть бронювати своїх працівників, таким чином надаючи їм відстрочку від призову до армії. Однак бувають випадки, коли ТЦК відмовляють компаніям у бронюванні співробітників.

Читайте також: Коли завершується набір до "Гвардії наступу": МВС озвучило дату

За словами юристки, надання відстрочки від призову під час мобілізації згідно наказу Мінекономіки від 20.10.2022 підтверджується витягом з цього наказу - пункт 5 постанови КМУ від 3 березня 2022 р. № 194 "Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану".

У тому випадку, якщо Міноборони погодило пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних, які були надані підприємством, а потім Мінекономіки узагальнило ці пропозиції та прийняло рішення (наказ) про бронювання відповідних військовозобов'язаних, в якому також зазначено строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, то бронь вважається дійсною. Тому відсутність належного військово-облікового документа у громадянина не може жодним чином якось впливати на дійсність відстрочки.

Для того, аби підтвердити бронь від підприємства, військовозобов’язаному необхідно надати ТЦК копію витягу з наказу Мінекономіки. Якщо представники військкомату відмовляються її приймати - документ треба відправити "Укрпоштою" цінним листом із описом вкладення.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми розповідали, як українці можуть оскаржити висновок ВЛК.

Вас також може зацікавити:

Отримав повістку і що далі? Як працюють центри мобілізації

ЗСУ потрібні сили для наступу: чи буде мобілізація

Повістка – це ще не все: як оскаржити висновок ВЛК