RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Демобілізація через півтора року: оприлюднено проєкт закону

В Україні пропонують встановити право на демобілізацію після 18 місяців військової служби. Це прописано у законопроєкті №9142.

Текст проєкту закону з'явився на парламентському сайті.

Читайте також: ЗСУ потрібні сили для наступу: чи буде мобілізація безробітних

Ініціатором даного законопроєкту виступив народний депутат з фракції "Євросолідарність" Олексій Гончаренко.

Як йдеться у пояснювальній записці, документ вносить зміни в закон "Про військовий обов'язок та військову службу". Він встановлює для призваних українців, зокрема, у період мобілізації на тлі воєнного стану термін служби максимум 18 місяців з дня призову, за умови небажання служити далі.

Також проєкт закону передбачає зміни до закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", де пропонується встановити відстрочку від призову на службу на п'ять років для демобілізованих та тих, хто відслужив максимальний термін на призов під час мобілізації.

"Ухвалення законопроєкту зробить на противагу соціально-психологічним проблемам, несправедливості та довгостроковому руйнуванню ефективності армії через надексплуатацію невеликої частини призовників - рівномірний розподіл військового обов'язку між усіма призовниками, поширить відчуття держави як справді спільної справи, і запобігатиме появі окремо "на невизначений час "новобранців" - або, в перспективі, навпаки, "аристократії" військових", - наголошують автори.

Документ внесли у Раду 24 березня. Як пояснив Гончаренко, до нього зверталися самі військові, наголошуючи на невизначеності з умовами служби. Це негативно впливало морально-психологічний стан захисників.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше "Апостроф" розповідав, як в Україні вручають повістки переселенцям.

  • Вас також може зацікавити:

Отримав повістку і що далі? Як працюють центри мобілізації

Повістка – це ще не все: як оскаржити висновок ВЛК

Чи можна оголосити призовника у розшук: роз'яснення юриста