RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Призов до армії обмежено придатних: які є нюанси і що треба знати про медкомісію

Через широкомасштабне вторгнення Росії та оголошення загальної мобілізації, в Україні багато чоловіків були змушені взяти у руки зброю та піти захищати батьківщину.

Чи можуть призвати до лав армії обмежено придатних осіб розповідає "Апостроф".

Так, придатність до військової служби визначає військово-лікарська комісія, після якого виносить щодо військовозобов’язаного одну із таких постанов:

  • придатний до військової служби;
  • обмежено придатний до військової служби;
  • тимчасово непридатний до військової служби з визначенням дати повторного огляду;
  • непридатний до військової служби;
  • непридатний до військової служби зі зняттям з військового обліку.

Якщо військовозобов'язаний визнаний обмежено придатним до військової служби, то під час воєнного стану його також можуть мобілізувати. Все пояснюється тим, що список хвороб, які дають право ВЛК визнати особу непридатною до військової служби у мирний час, в умовах воєнного стану значно звужується.

Військовозобов’язані, які є обмежено придатними до військової служби, не можуть бути призначені до десантно-штурмових військових частин, морської піхоти, спеціальних підрозділів та інших частин, де є підвищені вимоги до фізичного стану військовослужбовців.

Але такі особи можуть виконувати військовий обов'язок у військових частинах або підрозділах забезпечення, у навчальних закладах, установах та організаціях.

Читайте також: Росіяни атакують у районі Авдіївки, Бахмута та Мар'їнки: оновлені карти боїв

Під час військово-лікарської комісії визначається, які види військової служби та робіт є протипоказаними для людини з обмеженою придатністю. Це залежить від стану здоров'я, військової спеціальності, займаної посади та віку військовозобов'язаного.

Зазначається, що перед проходженням військово-лікарської комісії (ВЛК), військовозобов'язані повинні здати комплекс обстежень у медичних закладах цивільної медицини. Це можуть бути аналізи крові та сечі, флюорографія, ЕКГ, визначення групи крові та резус-фактору (якщо відповідної позначки немає у військовому квитку). Якщо військовозобов'язаний має понад 40 років, йому також можуть зробити вимірювання внутрішньоочного тиску та перевірити рівень цукру в крові.

Перед проведенням огляду військкомат отримує інформацію про військовозобов'язаних, які перебувають на обліку у психоневрологічних, протитуберкульозних, шкірно-венеричних диспансерах та наркологічних установах. Для таких осіб військкомат отримує витяг з історії хвороби. Також, для осіб з інвалідністю, військкомат отримує дані з органів соціального захисту та медичну карту з поліклінік за місцем проживання, роботи чи навчання.

Під час проходження ВЛК кожного військовозобов'язаного мають оглянути:

  • хірург;
  • терапевт;
  • невропатолог;
  • психіатр;
  • офтальмолог;
  • оториноларинголог;
  • стоматолог;
  • дерматолог.

Якщо є медичні показання, то людину можуть обстежити лікарі інших спеціальностей.

Після проведення огляду кожен лікар записує інформацію про придатність, обмежену придатність, тимчасову або повну непридатність до військової служби. У разі непридатності він вказує статтю Розкладу хвороб, дату огляду, підпис із зазначенням свого прізвища та ставить особисту печатку.

Варто зазначити, що люди з інвалідністю не підлягають мобілізації (ст. 23 Закону України "Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку"). Водночас такі чоловіки можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою.

Для того, щоб довести непридатність до призову на військову службу під час мобілізації, необхідно пройти медичне обстеження. Якщо комісія визнала, що хвороба, через яку людину визнали непридатною, невиліковна, то вона може бути виключена з військового списку.

Якщо ж лікування хвороби можливе, то постанова ВЛК про непридатність до військової служби приймається на підставі статей 7, 11, 12р, 13д, 24, 37, 44, 48, 56, 59, 65, 72 та 81. Розклад хвороб обмежує термін непридатності. Для відновлення придатності (або обмеженої придатності) до військової служби надається період від 6 до 12 календарних місяців, після чого проводиться повторний огляд ВЛК.

Варто розуміти, що під час проходження медичного обстеження військовозобов’язаний може надавати будь-які медичні довідки чи документи, які він вважає за необхідне. Але жодна довідка чи медичний документ не може бути підставою для того, щоб когось автоматично визнали непридатним до військової служби. Тобто вони не є остаточними. Ці документи ВЛК лише враховує під час встановлення остаточного діагнозу та прийняття рішення щодо придатності людини до військової служби.

Раніше ми писали, чи можуть у військкоматі скасувати бронювання працівника.

  • Вас може зацікавити:

ЗСУ потрібні сили для наступу: чи буде мобілізація безробітних

Що краще взяти мобілізованим у ЗСУ: список необхідних речей

Їх також стосується: як в Україні вручають повістки переселенцям

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.