RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Чи можуть з "білим квитком" призвати до армії та випустити за кордон: важливі нюанси

В Україні під час загальної мобілізації та військового стану деякі військовозобов'язані чоловіки отримують так званий "білий квиток" . Проте не всі його власники звільняються від мобілізації.

"Апостроф" розповідає, чи можуть чоловіка з "білим" квитком призвати до армії та випустити за кордон.

Що таке "білий квиток"

"Білий квиток" – документ, який видають призовникам військово-лікарські комісії. У деяких випадках він звільняє чоловіків від служби в армії, проте не в усіх.

У документі зазначено "категорію" придатності до служби та мобілізації залежно від виду та ступеня захворюваності. Її визначає військово-лікарська комісія (ВЛК).

Існує три категорії:

  • обмежено придатний до військової служби,
  • непридатний до військової служби у мирний час, обмежено придатний у воєнний час,
  • непридатний до військової служби, знятий з військового обліку.

Тільки остання категорія (знятий з військового обліку) повністю звільняє від мобілізації. А "обмежено придатні до військової служби" та "непридатні до військової служби у мирний час, обмежено придатні у військовий час" можуть служити і бути призваними під час мобілізації.

Однак ці люди не можуть бути мобілізовані у високомобільні десантні війська, плавсклад, морську піхоту, спецспоруди. Вони несуть службу у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Читайте також: Вручення повісток на вулицях: у якому разі можна законно відмовити у перевірці документів

Чи можуть власники "білого квитка" виїжджати за кордон

Чоловіки віком від 18 до 60 років не мають права залишати Україну під час війни, однак є низка винятків. Виїхати за кордон можуть ті, хто має посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, а також висновок військово-лікарської комісії про непридатність.

Таким чином, виїхати за кордон можуть лише власники "білого квитка" з категорією "непридатний до військової служби, знятий з військового обліку". Обмежено придатні у військовий час не мають права на виїзд.

Раніше "Апостроф" розповідав, які три документи мають показати на кордоні чоловіка під час війни для виїзду.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

  • Вас також може зацікавити:

Вручення повісток військовозобов'язаним: чи можна відмовитися і чи мають право забрати вас силою

Час визначений законом: скільки може тривати відстрочка від призову

Отримав повістку і що далі? Як працюють центри мобілізації