RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Вручення повісток на вулицях: в якому разі можна законно відмовити у перевірці документів

Українці мають право не надавати свої документи, якщо у представників Територіального центру комплектування (ТЦК) немає наказу на перевірку і якщо відсутні достатні підстави для відповідної перевірки.

Про це повідомили експерти у коментарі "Фокусу".

Читайте також: Мобілізація 2023: чи посилять призов навесні і які 7 категорій можуть відправляти на фронт

Як зазначив юрист Сергій Савинський, якщо українця зупинили на вулиці представники ТЦК, щоб перевірити документи, то спершу вони самі повинні показати інформацію про свої повноваження:

  • Службове посвідчення або інший документ, який підтверджує приналежність до підрозділу, визначеного в наказі коменданта;
  • Копію наказу коменданта, яким визначено підрозділи, що мають право на перевірку документів.

Лише тоді працівники мають право вимагати показати документи у громадянина.

"Відсутність цих документів у представників ТЦК є легітимною підставою для громадянина відмовити у наданні своїх документів та персональних даних", - додав експерт.

Водночас українці можуть не надавати документи для перевірки, якщо немає достатніх підстав для такої перевірки. Однак бувають випадки, коли громадянина, який відмовився показати документи, затримають, тому що це передбачено Кодексом України про адміністративні правопорушення.

"Про адміністративне затримання в обов’язковому порядку складається адміністративний протокол, в якому зазначаються: дата і місце його складання; посада, прізвище, ім’я та по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу затриманого та час і мотиви затримання. Необхідно звернути увагу, що про місце перебування особи, затриманої за вчинення адміністративного правопорушення, негайно повідомляються її родичі, а на її прохання — адміністрація за місцем роботи чи навчання. Цього вимагає також норма ст. 29 Конституції України, згідно з якою про арешт або затримання людини має бути негайно повідомлено родичів заарештованого чи затриманого. Час та дата повідомлення родичів зазначається в протоколі", - розповіла адвокатка Катерина Аніщенко.

Вона пояснила, що затримати у такому випадку людину можуть лише на три години, а затриманий має право викликати адвоката.

Раніше ми розповідали, як отримати відстрочку від мобілізації для батька неповнолітніх дітей.

  • Вас також може зацікавити:

Вручення повісток військовозобов'язаним: чи можна відмовитися і чи мають право забрати вас силою

Час визначений законом: скільки може тривати відстрочка від призову

Виїзд чоловіків з України: які три документи треба показати на кордоні

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.