RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Екс-гендиректору "Антонова" вручили підозру: у чому його звинувачують

Колишній генеральний директор державного підприємства "Антонов" не забезпечив збереження літака й під час повітряної атаки російських військ на аеропорт у селищі Гостомель Ан-225 Мрія згоріла.

Про це інформують у Нацполіції.

Слідчі встановили, що колишній посадовець, незважаючи на застереження державних органів та достеменно знаючи про припинення страхового покриття на зазначене повітряне судно, не забезпечив передислокацію літака у м. Лейпциг (Німеччина).

Читайте: Екс-директору "Антонова" повідомили про підозру: подробиці гучної справи

Напередодні військового вторгнення Росії літак був технічно справний, на аеродромі зберігалася достатня кількість пального для виконання рейсу, а екіпаж був готовий до вильоту. Утім колишній генеральний директор ДП "Антонов" не віддав відповідного наказу та проігнорував доповіді та пропозиції підлеглих.

У результаті в перші дні повномасштабного вторгнення Росії на територію України ворожі снаряди країни-агресора знищили літак.

Слідчі та криміналісти Головного слідчого управління із залученням експертів Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України провели огляд літака, який тривав два тижні та допитали понад 50 свідків, вилучено документи, пов’язані з господарською діяльністю ДП "Антонов".

Було проведено комісійну судову пожежно-технічну, судову вибухотехнічну експертизи та судову транспортно-товарознавчу, яка тривала понад пів року у зв’язку з відсутністю аналогічних літаків у світі.

Зазначається, що в результаті службової недбалості державі завдано збитків на понад 8,4 млрд грн.

Слідчі вже повідомили фігуранту про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 (Службова недбалість) Кримінального кодексу України. Після проведення всіх слідчих дій та експертиз за оперативного супроводу Служби безпеки України та під процесуальним керівництвом Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Офісу Генпрокурора слідчі Нацполіції скерують обвинувальний акт до суду.

Окрім того, слідчі перевіряють інформацію щодо можливості евакуації ще шести літаків, у тому числі Ан-124 "Руслан", які тоді перебували на території аеропорту.


Зазначимо, що 29 березня минулого року "Укроборонпром" усунув з посади гендиректора "Антонова" Сергія Бичкова.

Нагадаємо, що українці почали будувати другий літак "Мрія".

  • Вас може зацікавити:

Чекали ще до війни: куди мав летіти Ан-225 "Мрія"

Відновлення "Мрії": як і коли розпочнуть ремонт найбільшого літака на планеті

Як виглядають "Мрія" та "Руслан" після звільнення Гостомелю: фото та відео