RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Українцям можуть дозволити демобілізуватися за півтора роки: результати петиції

В Україні через повномасштабну агресію Росії вже понад рік триває загальна мобілізація, й навіть Центри зайнятості збирають інформацію про безробітних та передають у ТЦКСП, а військовозобов'язані українці, які на фронті боронять країну від агресора, не розуміють, коли їх "демобілізують".

Про це йдеться у зверненні громадянина Олексія Гончаренка до президента України, якою пропонується встановити чіткі терміни служби по мобілізації.

Зазначається, що у Верховній Раді зареєстрований законопроект №9142, який пропонує, щоб громадяни України мали право на звільнення через 18 місяців після мобілізації, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу.

Читайте: Демобілізація через півтора року: оприлюднено проєкт закону

Також там пропонується надати відстрочку від призову на п'ять років для тих, хто демобілізований та відслужив максимальний термін служби за призовом під час мобілізації.

"Невизначеність термінів служби призводить до погіршення морально-психологічного стану військових. Слід особливо врахувати, що після початку повномасштабного вторгнення першими прийшли в армію добровольці й ті, хто не збирався ухилятися від повісток. Виходить, що держава та суспільство могли покластися на цих людей для свого захисту – натомість, ці люди, без чітко прописаних прав і термінів служби, наразі не можуть покластися на державу та суспільство", - йдеться у петиції до президента, якого просять звернутись до Верховної Ради, щоб народні депутати невідкладно розглянули документ, встановивши чіткі терміни для демобілізації.

Варто зазначити, що петиція була оприлюднена наприкінці березня й за тиждень набрала понад 25 тисяч голосів, необхідних для розгляду главою держави.

Нагадаємо, що воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні продовжили до 20 травня 2023 року.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

  • Вас може зацікавити:

Денна форма не допомогла: на Харківщині суд мобілізував студента ВНЗ

Відстрочка від мобілізації до української армії: у яких випадках її можуть анулювати

Чи можуть з "білим квитком" призвати до армії та випустити за кордон: важливі нюанси