RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Чи мають видавати після медкомісії довідку про тимчасову непридатність до військової служби: відповідь юриста

Після проходження медичного обстеження під час мобілізації, постанови ВЛК військкоматів оформлюються довідкою у двох примірниках, яка не підлягає затвердженню штатною ВЛК і дійсна протягом шести місяців - одна із них видається на руки особі, яка пройшла медичний огляд.

Про це розповів адвокат ресурсу b2bconsult у відповідь на запитання військовозобов’язаного, чи має він право на отримання довідки про тимчасову непридатність після проходження ВЛК.

"При проходженні ВЛК поставили діагноз гнійна радикулярна кіста і було зроблено хірургічне видалення новоутворення. Лікар хірург в картці обстеження поставив статтю 56 наказ 402 МОЗ і встановив строк для реабілітації 2 місяці. Після цього я з актом обстеження, висновком лікаря, карткою обстеження звернувся до військкомату для отримання довідки про тимчасову непридатність, передавши в руки працівникові даної установи всі вищезазначені документи, цей працівник відповів що ніякі довідки ми не видаєм і виписав міні повістку на проходження ВЛК через 2 місяці. Питання полягає в тому, чи маю я право на отримання довідки про тимчасову непридатність і що потрібно зробити, щоб її отримати?", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Де в Україні можуть вручити повістку: адвокат назвав несподіване місце

За словами адвоката, відповідно до п.3.8 наказу МОУ №402 після закінчення медичного обстеження під час мобілізації ВЛК виносить щодо військовозобов’язаного одну із таких постанов:

  • "Придатний до військової служби";
  • "Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)";
  • "Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку".

Згідно з даними, постанови військових комісаріатів ВЛК оформлюються у двох примірниках у формі довідки ВЛК (додаток 4 до Наказу МОУ №402), і не потребують затвердження штатною ВЛК. Ці довідки є дійсними впродовж шести місяців з дати медичного огляду та видаються особі, яка проходила огляд. Таким чином, кожен, хто проходить медогляд, має право на копію постанови ВЛК у формі довідки ВЛК (додаток 4 до Наказу МОУ №402). Для отримання такої довідки необхідно звернутися до голови ВЛК з актом обстеження, висновком лікаря, карткою обстеження та вимагати її видати. Відмова у виданні такої довідки є неприпустимою.

Якщо ж людині відмовляють у видачі довідки, вона має право звернутися до управління військової служби правопорядку або можна оскаржити бездіяльність в судовому порядку, яку суд розглядає мінімум 60 днів та 30 днів на набрання законної сили рішення якщо не буде подана апеляція.

Раніше ми писали, чи можна мобілізувати людину на лікарняному.

  • Вас може зацікавити:

Студенти мають право на відстрочку, але є нюанси: кого можуть мобілізувати

Отримав повістку і що далі? Як працюють центри мобілізації

Повістка – це ще не все: як оскаржити висновок ВЛК

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.