RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Фейк чи правда? Адвокат прокоментував заяву про вручення повісток через родичів

У мережі інтернет шириться інформація про те, що нібито повістку військовозобов’язаному в деяких випадках можуть вручити через родичів. Юристи стверджують, що дана інформація не відповідає дійсності, адже не підкріплена законом.

Про законні норми видачі повісток йдеться на правовому порталі legalaid.ua.

Читайте також: Мобілізація в Україні: військовий розповів, хто потрібен українській армії

Як пояснюють фахівці, в Україні прописані чіткі правила вручення повістки, за яких вона вважається чинною.

Так, будь-яке усне повідомлення, телефонний дзвінок, смс-повідомлення у месенджері, як то Vіber чи Telegram та інші способи "запрошення до ТЦК та СП законом не передбачені і не можуть мати жодних юридичних наслідків, а відтак відповідальності ніякої за це не буде.

"Якщо хтось наполягає на вашій появі у військкоматі без належної повістки – вимагайте законного письмового сповіщення. Вручати повістки військовозобов’язаним можуть лише: представники ТЦК та СП, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки; представники органу місцевого самоврядування (виконавчого органу сільської, селищної, міської ради); керівник підприємства, установи, організації, де працює військовозобов’язаний; управителі багатоквартирних будинків", - наголошують вони.

При цьому, уповноважені особи не можуть проникати до житла особи без її згоди задля вручення повістки. При цьому у ній має стояти підпис військовозобов'язаного. Коли про отримання повістки розписались дружина, батьки чи сусіди - повістка вважається неналежно врученою. Якщо повістка була видана не особисто і на ній немає підпису, отримувач може не з’являтися до військкомату.

Навіть якщо громадянину був призначений час для появи у військкомат, однак він не розписався про отримання повістки, міра відповідальності за неявку мінімальна.

"Якщо ж Ви отримали повістку, але не з’явилися, в такому випадку передбачена для початку адміністративна відповідальність, такі дії кваліфікуються за статтею 210-1 КУпАП – за порушення оборони, мобілізаційної підготовки і мобілізації: вперше – за ч. 1 та сплата штрафу як правило 3400-5100 гривень. (Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 – 212-24)", - пояснили юристи.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми розповідали, що на Миколаївщині керівництво підприємства зривало мобілізацію.

  • Вас також може зацікавити:

ЗСУ потрібні сили для наступу: чи буде мобілізація безробітних

Маскарад не допоміг: прикордонники затримали ухилянта, одягненого в жінку

Де в Україні можуть вручити повістку: адвокат назвав несподіване місце