RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Українська армія проводить локальні контратаки: свіжі карти боїв

Українські Збройні сили, ймовірно, вже проводять локалізовані наступальні дії одразу на кількох напрямках.

Про це інформує Інститут вивчення війни (ISW).

Луганська та Харківська області

Як заявляло Міністерство оборони країни-агресора, їхні війська відбили шість українських диверсійно-розвідувальних груп на північний схід, схід і південний схід від Куп'янська. Окрім того, російські "військкори" стверджували, що два дні, 3 і 4 травня, вздовж лінії зіткнення велися взаємні артилерійські обстріли.

Також росіяни стверджують, що танк Т-90М 2-го т.зв. армійського корпусу "ЛНР" наступає на Сіверськ з Білогорівки. У Генштабі України повідомляли, що 4 травня російські війська вели безуспішні наступальні дії в напрямку Білогорівки.

Донецька область

Російські війська не досягли жодних успіхів у Бахмуті та його околицях. За інформацією Генштабу ЗСУ, окупанти вели невдалі наступальні дії поблизу Богданівки (6 км на північний захід від Бахмута), Маркового (14 км на північний захід від Бахмута) та Ню-Йорка (30 км на південний захід від Бахмута).

Очільник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин тим часом заявив, що його найманці просунулися в Бахмуті на 230 метрів і що українські війська наразі контролюють 2,64 квадратних кілометрів міста.

Читайте: Пригожин на тлі десятків трупів "вагнерівців" обматюкав керівництво армії РФ: відео

ЗСУ, не виключено, провели обмежену контратаку на південний захід від Бахмута. Геолокаційні кадри, які бли опубліковані 3 травня, показують, що Сили оборони контратакували на північний захід від Курдюмівки (14 км на південний захід від Бахмута) та досягли незначного просування в цьому районі. Обмежений характер можливого просування українців свідчить про те, що контратака була локалізованою тактичною операцією, - не виключають у ISW.

Геолокаційні кадри від 4 травня, показують, що російські війська досягли незначних успіхів на захід від Новобахмутівки (13 км на північний схід від Авдіївки). Український Генштаб натомість повідомив, що росіяни вели безуспішні наступальні дії поблизу Сіверного (6 км на захід від Авдіївки), Мар’їнки (27 км на південний захід від Авдіївки) та Новомихайлівки (36 км на південний захід від Авдіївки). Російські "військкори" повідомляють, що українські сили здійснили контратаку поблизу Старомихайлівки (19 км на південний захід від Авдіївки), й, можливо, це є частиною ймовірної тривалої схеми обмежених та локалізованих українських контратак уздовж цієї ділянки лінії фронту.

Російські джерела стверджують, що українські сили активніше зондують російські позиції у західній частині Донецької області та закликають не робити передчасних висновків, що така діяльність є початком українських контрнаступальних операцій.

Південь

Росіяни стверджують, що відбили спроби української розвідки в Запорізькій області. На кадрах, опублікованих 3 травня, нібито підрозділи 291-го мотострілецького полку 42-ї мотострілецької дивізії та 291-ї артилерійської бригади 58-ї загальновійськової армії Південного військового округу відбивають дії українських розвідників під Оріховим.

Росіяни тим часом продовжують створювати небезпеку для Запорізької атомної електростанції перед українським контрнаступом. Місія МАГАТЕ на ЗАЕС повідомила про збільшення військової техніки, озброєння та вибухівки на території 4-го енергоблоку.

Нагадаємо, що окупанти перекинули резерви до Бахмуту з боку Сватового.

  • Вас може зацікавити:

Партизани працюють: на аеродромі в Брянській області знищено російський літак "Руслан"

Організатори удару по Кремлю отримали, що хотіли: військовий експерт назвав три версії атаки дронів

Бенкет завершився "бавовною": у Токмаку ліквідували російського підполковника