RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Мобілізація кількох людей з однієї родини: в якому випадку звільняють від призову

На початку травня Верховна Рада підтримала продовження на 90 днів воєнного стану в країні, тобто під загальну мобілізацію підпадають громадяни від 18 до 60 років, які здатні виконувати військовий обов'язок, й у ЗСУ, гіпотетично, можуть призвати всіх членів родини.

Про це пишуть Факти ICTV.

Як зазначив адвокат Ростислав Кравець, в Україні немає чіткого закону, який би забороняв мобілізувати одночасно усю сім'ю й так само не визначена точна кількість осіб з однієї родини, яку мають право мобілізувати під час воєнного стану.

Читайте: В Україні можуть розширити мобілізацію: в якому випадку призвуть студентів. Відео

Тобто, пояснив юрист, можуть мобілізувати і чоловіка, і дружину, і повнолітніх дітей, якщо вони підлягають під мобілізацію.

Утім, громадяни, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час дії АТО/ООС та повномасштабного вторгнення Росії, призову не підлягають.

Близькими родичами вважаються: чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дідусь, бабуся, а також брат чи сестра.

Також варто знати, що згідно зі ст. 2 ЗУ Про військовий обов’язок і військову службу, якщо сім'я виховує неповнолітніх дітей, то їх не можуть залишити самих, без нагляду дорослих.

"Якщо у родині є неповнолітні діти, то чоловіка можуть мобілізувати, а вже дружину – ні! Але, якщо усі діти повнолітні, то можуть забрати і чоловіка, і дружину, і повнолітніх дітей. Тобто усю родину", – повідомив юрист.

Раніше ми писали про те, чи можливе вручення повісток через родичів.

  • Вас також може зацікавити:

Кого одразу відправляють на фронт, а кого – ні: роз'яснення військових

Ще одна категорія чоловіків може виїжджати з України: роз'яснення юриста

Мобілізація до української армії в травні: яким буде призов і чи очікувати змін

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.