RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Без "квестів" і паперової тяганини: що зміниться в українських ВЛК після реформи

В Україні прийняли закони, що допоможуть військовослужбовцям спростити проходження військово-лікарських комісій та отримання медичних документів.

Наскільки вони будуть ефективними розповідає "Апостроф".

Так, за словами нардепа Романа Костенко, завдяки новим законам, що фактично почали працювати 30 травня, зникнуть не лише черги на проходження ВЛК, але й зайва бюрократія.

"Тепер не потрібно буде довгих розслідувань: для доказу того, що людина отримала поранення чи контузію саме в бою, досить кілька свідків. Боєць не стоятиме довго в чергах, проходячи лікарські "квести", і не бігатиме з довідками від госпіталю до військкомату - обов'язок за направленням документів покладається на державні установи", – наголосив Роман Костенко.

Читайте також: Коли електронна черга на ВЛК з'явиться в лікарнях: Шмигаль озвучив дату

Військовий хірург Тарас, який перебуває на фронті з 2014 року, розповів, що однією з основних проблем з перших днів війни було оформлення документів на бійця для подання до військово-лікарської комісії.

"Вісім операцій за день, а тут ще вночі займаєшся паперовою писаниною. Пишеш про бійця все – на що хворів, де служив, як отримав поранення. Все у паперовому вигляді. І не дай боже помилитися – це серйозний документ, від нього залежить, чи отримає людина пенсію по інвалідності... І підписи, і мокрі печатки... Потім відсилаєш далі по інстанції до шпиталю, а там кажуть – "знайшли помилку, у вас кома не там стоїть, переписуйте". Документи повертаються назад, переписуєш. І так може бути пару разів. Добре, тепер хоч дозволили спочатку надсилати документи в електронному вигляді - якщо помилка, одразу виправив. Але остаточний варіант все одно треба роздрукувати, підписати і поставити печатки", - розповів військовий хірург.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "У вас кома не там стоїть, переписуйте": як знущалися з поранених військових і що зміниться з 30 травня

  • Вас може зацікавити:

Постанова ВЛК щодо мобілізації: є два варіанти оскарження рішення

Черг більше не буде? В Україні запустять електронний запис на медкомісію

Мобілізація обмежено придатних для служби: куди можуть відправити