RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Як очистити воду в домашніх умовах: важливі поради для українців

Вночі 6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС. В результаті без питної води можуть залишитися багато міст і сіл, які споживали її з Каховського водосховища та прилеглих каналів.

У Міністерстві охорони здоров'я України розповіли, як можна очистити воду в домашніх умовах.

Читайте також: Каховське море перетвориться на неживу пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

Перед очищенням воду потрібно оцінити за кольором та запахом.

  • Спочатку потрібно набрати ⅓ обсягу пляшки та інтенсивно її потрясти. Якщо на поверхні є піна, така вода не підходить для споживання.
  • Після цього потрібно оцінити воду за запахом. За наявності хімічного, бензинового, трупного чи іншого неприємного/підозрілого запаху не використовуйте воду для пиття.
  • Важливо, щоб вода не була забарвлена.

Способи очищення води:

Найнадійнішим і найпростішим методом знезараження води є кип'ятіння. Воду потрібно кип'ятити не менше десяти хвилин, відстояти її, злити, не збовтати осад і зберігати в закритій тарі. Краще воду, що відстоялася, додатково очистити побутовим фільтром.

Також для знезараження води використовують таблетки з активним хлором, які продаються у спеціальних магазинах чи будівельних супермаркетах. Потрібно кинути пігулки у воду та почекати 30-60 хвилин. Важливо уважно вивчити інструкцію, який обсяг води такий засіб розраховано.

Ще один спосіб – використання активованого вугілля. Він прибирає незначні домішки та шкідливі речовини. На літр води береться п'ять таблеток, які краще подрібнити та загорнути в марлю або другу тканину, щоб пил не опинився у воді. Знезараження таким чином триває щонайменше вісім годин.

Для чищення води в невеликих розмірах також можна використовувати марганцівку. Для знезараження одного літра знадобиться 1-2 г розчину або кілька кришталиків марганцю – вода має бути блідо-рожевого кольору. Після цього потрібно відстояти розчин пів години, а потім акуратно процідити (або пропустити через побутовий фільтр), щоб позбавитися осаду.

Ще один, не найкращий метод, – це використання спиртового розчину йоду. Для цього на літр води потрібно додати три-чотири краплі, почекати приблизно годину та, за можливості, процідити рідину через побутовий фільтр. Така вода матиме характерний смак, але при загрозі зневоднення це допоможе врятувати життя.

Нагадаємо, під час російського теракту на Каховській ГЕС у воду потрапило 150 тонн машинного мастила, що загрожує екології Херсонської області. Осушення Каховського водосховища призведе до зараження води та впливає на роботу ЗАЕС.

  • Вас також може зацікавити:

Життя безцінне: з'явилися зворушливі кадри порятунку тварин на Херсонщині

Чи вплине підрив Каховської ГЕС на плани ЗСУ: експерт пояснив військове значення теракту

У мережі назвали імена окупантів, які влаштували теракт на Каховській