RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Що робити, якщо викликали до військкомату в день вручення повістки: роз'яснення юриста

Якщо військовозобов'язаному українцю під час мобілізації вручили повістку із терміном явки до військомату "сьогодні на сьогодні" або "сьогодні на завтра", то треба на місці вказати про неможливість з’явитися "завтра" і погодити чітку дату прибуття.

Про це розповіла адвокатка Катерина Аніщенко для УНІАН.

Читайте також: Можуть призвати в першу чергу: на кого зараз є запит в ЗСУ

За українським законодавством, якщо мобілізований не з'являється після отримання повістки у зазначений термін, то йому загрожує адміністративна або кримінальна відповідальність.

"Однак, станом на сьогодні, жодним нормативним актом не передбачено мінімальний термін часу, коли військовозобов’язаний повинен з’явитися за викликом. А тому працівники військкоматів нерідко вказують термін з "сьогодні на завтра", а то й взагалі, "сьогодні на сьогодні", - зазначила Аніщенко.

Юристка зауважила, що у повістці повинна стояти дата, яка дозволяє мобілізованому з’явитися за викликом до військкомату не пізніше, ніж за три дні з дати вручення цього документу.

"З досвіду спілкування з клієнтами з цього питання, зазначу, що рекомендую тим, кому виписують повістки, одразу на місці зазначати про неможливість з’явитися "завтра" і погодити дату прибуття до військкомату", - повідомила вона.

Водночас якщо немає можливості з'явитися у назначений термін, то є перелік поважних причин неприбуття чи несвоєчасного прибуття до військкомату, який затвердив Кабмін. Йдеться про:

  • смерть близького родича свого або дружини/чоловіка, яка сталася пізніше ніж за сім діб до дати початку зборів за призовом;
  • хвороба або необхідність догляду за хворою дружиною/чоловіком/дитиною/батьками своїми або дружини (чоловіка), які проживають разом із військовозобов’язаним або резервістом, якщо немає можливості доглядати за хворим іншим близьким родичем;
  • здійснення щодо військовозобов’язаного або резервіста кримінального провадження чи застосування до нього адміністративного стягнення або кримінального покарання;
  • потрапляння у надзвичайну ситуацію, яка виникла під час призову на збори і заважає своєчасному прибуттю;
  • складання державних іспитів у вишах.

Направляти лист з повідомленням про неможливість прийти у назначений час з вказанням причини неявки треба до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Нагадаємо, раніше ми писали, що в Україні можуть розширити мобілізацію та призвати студентів.

  • Вас також може зацікавити:

Мобілізація не для всіх: як змінилися умови бронювання в Україні

Кого одразу відправляють на фронт, а кого ні: роз'яснення військових

Придатний, але любить поспати: в Україні засудили "креативного" ухилянта

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.