RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Чому в зоні підтоплення не можна пити воду з колодязів і як убезпечитися від хвороб: пояснення МОЗ

Після затоплення населених пунктів Херсонщини внаслідок підриву росіянами греблі Каховської ГЕС, забруднена інфекціями вода потрапила у криниці та каптажі. Колодязі будуть небезпечними джерелами води ще багато місяців після потопу. У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, як убезпечитися від хвороб.

Про це пише пресслужба МОЗ України.

Читайте також: Як діють таблетки для очищення води: інструкція МОЗ, як ними скористатися

Так, "висока вода", яка змивала ґрунт зі збудниками кишкових інфекцій, фекаліями та добривами, могла потрапити у криниці та каптажі та стати небезпечною. Щоб убезпечити себе від інфекцій або отруєння треба відмовитися від вживання води з цих джерел.

Як радить МОЗ, варто використовувати для готування їжі, господарських та гігієнічних потреб лише бутильовану, привізну питну воду, або яку очистили спецзасобами. Також можна користуватися централізованою системою водопостачання, адже там якість води постійно моніторять. Особливу увагу необхідно приділити воді, яку споживають діти.

Фото: moz.gov.ua

Водночас використання спецзасобів, зокрема таблеток для очищення, та кип’ятіння не позбавляють воду від хімічного забруднення. Також не рекомендується наближатися до свердловини, звідки хочете качати воду електричною помпою або насосом, поки її не перевірять електрики, інакше може вдарити струмом.

"Воду з колодязів відповідно до методики доведеться відкачати, очистити стіни від нальоту, а дно від осаду та сміття, продезінфікувати. Після цього треба заповнити резервуар і знову відкачати воду. Користуватися колодязем можна лише після наступного заповнення та проведення лабораторного контролю води в ньому", - йдеться у відомстві.

У Міністерстві охорони здоров'я уточнили, що очищати колодязі треба раз на рік. Крім того, у відомстві додали, що не варто користуватися водою з природних джерел, поки фахівці не протестують рідину звідти.

"Пам’ятайте, якщо ви помітили у себе чи своїх близьких ознаки інфекційних захворювань чи отруєння – терміново зверніться до лікаря!", - наголосили у МОЗ.

Нагадаємо, в Олешках затопило будинок-музей, який повністю був розписаний українською художницею-самоучкою Поліною Райко. Зберіглося лише 30-40% унікальних фресок.

  • Вас також може зацікавити:

Норма перевищена в 28 тисяч разів: в МОЗ попередили про смертельну небезпеку дніпровської води

На Херсонщині виявили холеру та кишкову паличку: важливе попередження для жителів

Це війна, тут прилітає: два дні із життя рятувальників у Херсонській області