RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

На Херсонщині виявили холеру та кишкову паличку: важливе попередження для жителів

У Херсонській області через повінь після підриву греблі Каховської ГЕС зафіксовано отруєння води хімікатами та пально-мастильними матеріалами, що спровокувало хвилю холери та інфекцій через кишкову паличку. Заборонено використовувати неочищену воду з відкритих водойм, колодязів і каптажів.

Про це повідомив очільник відділу держеконагляду земельних ресурсів Державної екологічної інспекції України Олег Павленко у коментарі Military Media Center.

Читайте також: Вода в затоплених Олешках почала відступати, є загиблі: що відбувається в місті

Екологи щодня відбирають проби води на півдні країни та аналізують її.

"Дуже великої забрудненості немає, але вже є декілька випадків виявлення холерної та кишкової паличок. З нами паралельно робить аналізи СЕС, яка відстежує санепідеміологічну ситуацію, адже затопило дуже багато населених пунктів, надвірних будівель, каналізацій", - пояснив він.

За словами Павленка, вода з криниць забруднена, а тому її можна вживати лише після очищення фахівцями та перевірки зразків.

"Питання в іншому - як вона буде сходити. Там ґрунти дуже важкі, ще й засолені. У нижніх горизонтах присутній гіпс", - зауважив він.

Як очистити воду самостійно

Міністерство охорони здоров'я України попереджає на своєму каналі у Telegram, що в районі затоплень через підрив ГЕС, не можна пити неочищену воду з поверхневих джерел, колодязів та каптажів. Водночас на підтоплених територіях вже запаслися на кілька місяців таблетками для знезараження води.

"Найефективнішим способом очищення води від збудників хвороб є таблетки для знезараження. Такі таблетки поставляються у постраждалі області централізовано. Їх можна отримати в Центрах контролю та профілактики хвороб, місцевої влади, або ж у виїзних бригад ЦКПХ, які наразі працюють у постраждалих регіонах", - пояснюють у відомстві.

Відповідні таблетки вбивають віруси, бактерії, бактеріальні спори, цисти, грибки, водорості, найпростіших та віруси, а також мікроорганізми, які викликають черевний тиф, дизентерію, холеру, поліомієліт та інші гострі кишкові інфекції.

"Не ковтайте таблетки! Чітко дотримуйтеся дозування води вказаного в інструкції. Не використовуйте в одній ємності таблетки з різною кількістю діючої речовини. Пам'ятайте, щоби таблетка почала діяти, після її розчинення у воді має пройти щонайменше 30 хвилин", - попереджають у МОЗ.

Якщо вода каламутна, то її треба відстояти у посудині, а потім відфільтрувати без осаду через фільтр, кілька шарів тканини або паперовий рушник/серветки.

Коли вода буде без видимих ознак забруднення, необхідно розчинити вищезгадану таблетку у тій кількості води, яка вказана в інструкції.

Але в жодному разі не можна пити воду, яка має неприємний запах, піну, кольорову плівку, непрозора тощо.

Фото: t.me/mozofficial

Нагадаємо, станом на 13 червня, на Херсонщині після підриву дамби тривають обстріли з боку окупантів, вода поступово йде. Наразі триває підготовка до відновлюваних робіт.

  • Вас також може зацікавити:

"Вигрібаю та вигрібаю": як живуть люди на Херсонщині після підриву ГЕС

Росіяни знущаються з мешканців затопленого лівобережжя на Херсонщині - Наталія Гуменюк

Десятки зниклих без вісти: в МВС розповіли про наслідки підриву Каховської ГЕС