RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Що чекає на ЗАЕС, якщо зникне ставок-охолоджувач: прогноз експертів

Сьогодні питання, яке найбільше непокоїть Україну та мир у зв'язку із руйнуванням Каховської ГЕС, — доля Запорізької АЕС. Найбільша в Європі атомна електростанція живиться водою з Каховського водосховища. І зниження рівня води викликає побоювання, що це може спричинити техногенну катастрофу.

Про це повідомляє "Апостроф".

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС: експерт докладно розписав усі можливі наслідки

Для потреб ЗАЕС біля станції споруджено спеціальний ставок-охолоджувач, з якого забирається необхідна вода. Ставок живився водою з водосховища. Однак, якщо рівень води у Дніпрі опуститься нижче місця, на якому розташований водозабір, може статися так, що помпи вже не зможуть закачувати воду у ставок. Попередньо вважалося, що критичним є рівень 12,5 метрів. Однак, як повідомили спостерігачі МАГАТЕ, які зараз перебувають на ЗАЕС, хоча вода впала вже нижче цієї позначки, помпи поки що продовжують працювати.

Завдяки цьому ставок поки що залишається наповненим і забезпечує потреби станції, які сьогодні набагато менші, ніж зазвичай.

"Сьогодні п'ять блоків (з шести) перебувають у режимі холодної зупинки, яка потребує незначного обсягу води для їх охолодження, - розповів радник прем'єр-міністра України Юрій Бойко . - режимі гарячої зупинки знаходиться лише один енергоблок (п'ятий). У цьому режимі для потреб охолодження необхідно набагато більше води, ніж для холодної зупинки, так що для безпеки станції з огляду на поточний стан справ зараз було б правильно перевести і його в режим холодної зупинки .

Вода є критично необхідною для підтримання безпеки станції, розповіла "Апострофу" експертка з ядерної безпеки Ольга Кошарна. За її словами, вона використовується для охолодження корпусів реактора, шести басейнів витримки, де протягом декількох років зберігається відпрацьоване паливо, яке вилучається з реакторів, а також резервних дизель-генераторів, які забезпечують станцію електроенергією тоді, коли обривається лінія енергозабезпечення, що пов’язує ЗАЕС з енергетичною системою України. Тому критично важливо, щоб ставок-охолоджувач був наповнений і забезпечував станцію необхідною кількістю води.

Більше читайте у матеріалі: Ядерний шантаж: чого чекати після катастрофи на Каховській ГЕС

  • Вас також може зацікавити:

Підрив Каховської ГЕС: що робити місцевим мешканцям, де є небезпека затоплення

ООН у день теракту РФ на Каховській ГЕС відзначає день російської мови: фото

Це війна, тут прилітає: два дні з життя рятувальників у Херсонській області