RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Чим не догодило Запоріжжя? В Україні спалахнув скандал навколо пропозиції перейменування

Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендує перейменувати місто Запоріжжя, оскільки його назва може не відповідати стандартам правопису. Така пропозиція обурила українських політиків, експертів та громадських діячів.

"Апостроф" зібрав кілька думок щодо можливого перейменування міста.

Читайте також: Міняла назву 9 разів: як виглядала Європейська площа у Києві в минулому столітті

Народний депутат Володимир Ар'єв зазначив, що Комісія зі стандартів державної мови має переглянути своє недолуге рішення, а її членам час йти у відставку.

"Рішeння Національної комісії зі стандартів державної мови про пeрeймeнування півтори тисячі насeлeних пунктів (включно з містом Запоріжжя) викликало справeдливe обурeння. Цe рішeння нe має нічого спільного з законом і дискрeдитує важливий процec дeколонізації топонімії. Цe рішeння - щонайменше вияв кричущої нeкомпeтeнтності. А можливо і свідома провокація для дискрeдитації процecу дeколонізації”, - написав Ар'єв.

Він наголосив, що рішення комісії має бути скасовано. Після чого комісія має ухвалити нове рішення, яке відповідатиме закону та міститиме єдиний перелік назв виключно тих населених пунктів, назви яких не відповідають стандартам української мови з чіткими рекомендаціями щодо приведення їх назв у відповідність до стандартів.

"Алe цього замало. На моє пeрeконання систeмно вирішити проблeму комісії можe лишe відставка нинішніх члeнів комісії на чолі з Мозгуновим і обрання нового складу цього важливого дeржавного органу", - зазначив нардеп.

Своєю чергою, народний депутат Віталій Безгін наголосив, що комісія має виконувати норми українського законодавства. Також він вважає за необхідне викликати представників комісії на засідання Комітету ВРУ.

"Щодо пропозиції Національна комісія зі стандартів державної мови по перейменуванню Запоріжжя - упоролись?! Чи захотіли цитованість підняти? Норми закону треба виконувати цілковито, а не як заманеться. І якщо ви вже внесли Запоріжжя в список, то ви мали навести аргументи і надати рекомендації. А не те, що ви написали, коли вам громада має обгрунтувати чому не можна перейменувати. Пропоную на найближче засідання комітету викликати представників та навчити читати та виконувати законодавство не формально, а в комплексі!”, - зазначивБезгін.

Військовий аналітик Денис Попович вказав на недоцільність діяльності комісії у той час, коли Запоріжжя щодня страждає від обстрілів російських окупантів.

"Стара назва міста Запоріжжя - Александровськ. Так воно називалося при царі. Інших назв у Запоріжжя не було. Попри те, що сучасну назву це місто отримало в 1921 році, нічого поганого я в ній не бачу. Повернемо назад царську назву, бо на чийсь розум вона краща за радянську, або вигадаємо якийсь третій варіант? Місто кожного дня під ударом, війна триває, а людям зайнятися нема чим, окрім придумувати абсолютно пусті перейменування", - наголосив Попович.

Журналіст та громадський діяч Віталій Гайдукевич наголосив на недоцільності таких рішень.

"Хтось, має покликати лікаря, у нас ціла нацкомісія кукухою шльопнулася - Запоріжжя їм треба доводити. Ітіть-калатіть, це ж тепер і про них шедевр Унилого Коня "дбл, блд!" (с). Чи може всю комісію взяли в полон рептилоїди? Чи нас відволікають від чогось", - написав Гайдукевич.

Військовий Валерій Прозапас розцінив дії комісії як спробу дискредитувати декомунізацію.

"Що потрібно зробити для дискредитації процесу декомунізації та деколонізації держави? Правильно - вкотре видати якусь дичину, що й зробила Нацкомісія за стандартами української мови, запропонувавши "обґрунтувати поточну назву або перейменувати Запоріжжя". Це ж потрібно якомусь провокатору таке просунути у документ, а у складі цілої комісії не знайшлося нікого, щоб натикати його туди мордою”, - написав Прозапас.

Варто зазначити, що новина про перейменування Запоріжжя поширила одне з українських інтернет-видань, яке стверджувало, що рішення Нацкомісії є обов'язковим до виконання. Користувачі мережі звинуватили видання у бажанні "хайпувати" на заголовках.

"Можна вічно дивитися, як тече вода, горить вогонь і УП хайпує на небажанні українців читати далі заголовків. Ні, Запоріжжя ніхто не перейменовує. Згідно статті 85 Конституції України ніяка комісія не має права перейменовувати населені пункти. Це виключна компетенція Верховної Ради України.Стаття УП, яку зараз всі тягають, маніпулятивна від слова повністю. Звичайно ж, ніяка комісія не може і не має права диктувати свою волю Верховній Раді. Згідно з законодавством, комісія може тільки РЕКОМЕНДУВАТИ назву. УП така УП", - написав користувач мережі Сергій Марченко.

Також користувачі звинуватили Нацкомісію у бажанні займатися непотрібними справами під час війни.

"Всі: чимось зайняті, воюють, донатять. Нацкомісія: має час і натхнення зробити якусь ху%ню", - написав користувач Володимир Красноголовий.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що нардепи планують перейменувати село Ватутіне на Залужне в Харківській області.

Вас також може зацікавити:

Без Льва Толстого та Гагаріна: у Києві перейменували 16 вулиць

У Києві перейменували три станції столичного метрополітену: відтепер без "Дружби Народів" та "Площі Льва Толстого"

Зеленський відповів на петицію про нову офіційну назву Росії