RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

В Україні показали літаки, отримані за ленд-лізом, але є нюанс: фото раритетів

У лісі під Києвом знайшли заіржавілі залишки британських винищувачів "Ураган" часів Другої світової війни – вони були відправлені в СРСР Великобританією у 1941 році після нападу нацистської Німеччини.

Про це повідомляє BBC-news.

Зазначається, що літаки були частиною союзницької військової підтримки Радянського Союзу, яку оплачували США за так званою схемою ленд-лізу. Така практика застосовується і сьогодні для надання Україні військової допомоги для боротьби із російськими загарбниками.

Всього було знайдено вісім винищувачів й авіаційні експерти кажуть, що вперше в Україні знайшли останки такої кількості "Ураганів".

"Цей літак дуже рідко можна знайти в Україні. Це дуже важливо для історії нашої авіації, тому що тут раніше не знаходили літаків за ленд-лізом", — каже Олекс Штань, колишній пілот авіакомпанії, який веде розкопки.

Читайте також: "Москва", "Саратов" і острів Зміїний: як українські ВМС демілітаризують російський флот

Винищувач "Ураган" був робочою конячкою Битви за Британію — повітряної кампанії 1940 року, коли Королівські ВПС (RAF) перемогли спроби Німеччини вдертися до Великобританії.

Варто зазначити, що усього з 1941 по 1944 рік для підтримки радянських військових зусиль до СРСР було відправлено близько 3000 "Ураганів". Більшість з них були або знищені в бою, або пізніше розібрані на частини. Проте деякі літаки були навмисно розбиті та заховані після війни, щоб Радянському Союзу не довелося виплачувати Сполученим Штатам кошти. Саме так було зроблено і зі знайденими літаками. З винищувачів витягнули інструменти, радіостанції, кулемети та будь-який корисний металобрухт, після чого розбили й викинули у неглибокий яр.

Зараз Національний музей авіації України проводить кропіткі ручні розкопки цього місця. Співробітники там прагнуть ідентифікувати якомога більше літаків, щоб їх можна було знову зібрати та виставити на показ.

Раніше ми писали, що Росія може почати відведення військ з кількох напрямків фронту.

  • Вас може зацікавити:

В Україні з’явиться нова професія: що треба знати претендентам на посаду

Знищено дві роти противника: сили оборони України наступають на Таврійському напрямку, кадри

Підірвати ЗАЕС складно, але терористи мають інший сценарій: до чого готуватися українцям