RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

На Землі зафіксували найспекотніший день за всю історію спостережень: що показали термометри

Понеділок, 3 липня, став найспекотнішим днем у світі за всю історію спостережень. Середня глобальна температура досягла +17,01 градуса за Цельсієм.

Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: Україну накриє пекельна спека: де буде +35 і де чекати дощів, карта

Відповідно до даних Національного центру екологічного прогнозування США, середня глобальна температура досягла +17,01 градуса за Цельсієм, перевищивши рекорд серпня 2016 року в +16,92°c, коли по всьому світу вирували хвилі тепла.

Так, повідомляється, що від сильної спеки останній тиждень потерпає південь США, у Китаї тривала стійка хвиля тепла з температурою понад+35°C, а в Північній Африці спостерігалася температура близько +50°C. І навіть в Антарктиді, де зараз зима, зареєстровані аномально високі температури. Українська дослідницька станція імені Вернадського нещодавно зареєструвала рекорд температури липня, який становив +8,7°C.

"На жаль, він обіцяє стати лише першим в серії нових рекордів, встановлених цього року, оскільки збільшення викидів і парникових газів в поєднанні зі зростаючим явищем Ель-Ніньо піднімає температури до нових максимумів", - говорять вчені.

Традиційно спека в Північній півкулі починається ближче до серпня. Однак червень вже встановив багато температурних рекордів від Канади до Китаю. Вчені кажуть, що літо 2023 буде спекотним на всіх континентах.

Ель-Ніньо — це феномен, в результаті якого екваторіальна частина Тихого океану стає теплішою за звичайну не більше, ніж на 3 °C. Зворотний процес, коли вона стає холоднішою за звичайну на приблизно ту ж температуру, називається Ла-Нінья. Ці терміни перекладаються з іспанської як "хлопчик" та "дівчинка" відповідно. Події відбуваються кожні 2–7 років та впливають на клімат у різних куточках Землі.

Змінний цикл називається південним коливанням Ель-Ніньо (ENSO), тому що за кожним Ель-Ніньо природним чином слідує Ла-Нінья і навпаки. Між цими подіями протягом кількох місяців спостерігається нормальна температура. 3 °C можуть здатися незначними, проте цієї зміни достатньо, щоб порушити погодні умови у глобальному масштабі.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в липні на українців чекає спека з періодами прохолоди, а також зливи, грози та навіть град.

Вас також може зацікавити:

В Україну після прохолоди прийде справжня спека: прогноз синоптика на перший тиждень липня

Місячний календар 2023: коли в липні сприятливі та несприятливі дні

У перші дні липня в Україні припече до +32: де буде найспекотніше