RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Можна готуватися до весіль і вінчатися: коли закінчується Петрів піст

У вівторок, 11 липня, закінчується перший багатоденний літній піст - Петрів, який тривав з 12 червня. Піст передував святу вшанування святих Петра і Павла, яке відзначатиметься 12 липня.

Про те, які заборони пов'язували з постом, і що можна роботи по його закінченню - розповідає "Апостроф".

Читайте також: Як українці відпочиватимуть в липні: календар свят та вихідних

Церква забороняє під час посту справляти весілля та вінчатися; позичати гроші; зістригати волосся; працювати після заходу сонця; займатися будь-яким рукоділлям. Також вірянам рекомендують у період посту відмовитися від негативних емоцій, лайок і суперечок, присвячувати весь вільний час молитвам.

Отож, після завершення посту можна вінчатися та гуляти весілля, але лише до початку суворого Успенського посту, який розпочнеться 14 серпня.

В Україні завершення Петрівського поста відзначали приготуванням мандриків – пампушок на основі сиру. Свою назву печиво отримало на честь мандрів Петра та Павла. Вважалось, що в дорозі зозуля вкрала у них одну таку пампушку і за була покарана богом – цього дня вона припиняє кувати. В народі вважалось поганою прикметою почути кування зозулі після завершення петрівки.

На церковну службу у свято несли квіти та вінки, головним елементом яких були червоні маки. А ще святили хліб із зерна нового врожаю, який випікали навіть із недоспілого збіжжя.

Також до цього дня годилось прибрати, побілити та підфарбувати хату. Зі святом Петра та Павла пов’язували період початку сінокосу та жнив.

Раніше ми писали, що зміниться у православному календарі з 1 вересня 2023 року.

Вас також може зацікавити:

Церковні свята в липні: головні дати та за яким календарем святкуємо

Три сильні молитви на Петрів піст

Петрів піст: історія, традиції та головні заборони