RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Медичний канабіс в Україні: як його вирощуватимуть, якщо легалізують

Верховна Рада України, після спрощення порядку оформлення послуг військовослужбовцям, схвалила у першому читанні законопроект №7457, який легалізує медичний канабіс в Україні для лікування пацієнтів з хронічними болями, неврологічними та психічними розладами.

Про це пише Фокус.

Читайте також: Український газ, "зелена енергетика" та відновлення енергооб'єктів: у Раді розповіли, як готують країну до зими

Згідно із законопроектом, застосовувати канабіс можна буде за підсумками розробок клінічних протоколів дозування та переліку конкретних випадків, на це може піти до пів року. Усі препарати проходитимуть реєстрацію в Україні.

Президент України Володимир Зеленський підтримує легалізацію медичного канабісу в Україні. Про це він сказав у своїй промові до парламентарів у День Конституції.

"Щоб усім нашим громадянам, українкам та українцям, не довелося терпіти біль, стрес та травми війни, ми повинні нарешті чесно легалізувати для всіх, хто цього потребує. Ліки на основі канабісу, відповідні наукові дослідження та контрольоване українське виробництво", - сказав Зеленський.

Ліки на основі канабісу в сім разів знижують ризик появи депресії та суїцидальних думок у тих, хто має посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), йдеться у дослідженні Університету Британської Колумбії в Канаді. Також канабіс застосовують для зниження болю в онкохворих.

Нардеп від партії "Голос" Ярослав Железняк пояснив, що законопроект визначає порядок патентування медпрепаратів юридичними особами.

"Насамперед, це допомога хворим. Купівля ліків лише за рецептом лікаря, кому реально потрібні препарати із вмістом наркотичних засобів. Вирощування сировини відбувається під контролем правоохоронців – це режимний об'єкт. Це звичайна теплиця, на полі канабіс навряд чи зросте – потрібно багато сонячного. або штучного світла", - розповів Желєзняк.

Нардеп від "Європейської солідарності" Ірина Геращенко заявляє, що до законопроекту про легалізацію канабісу є багато питань і його треба доопрацювати до другого читання.

"Цей законопроект не стільки про медицину, скільки про промислове вирощування канабісу та корупційні схеми уряду щодо дозволів та освоєння величезних фінансових потоків. Акцент має бути на медицині та знеболюванні, а не на промисловому вирощуванні", - зазначила Геращенко.

Глава Української асоціації медичного канабісу Геннадій Шабас вважає цей законопроект доказом свободи та другим за важливістю після незалежності України.

"Суспільство та депутати зрозуміли, що треба орієнтуватися на реальну ситуацію в країні та цивілізованому світі, де давно канабіс легалізований. Все продаватиметься через аптеки. Виробництво в Україні чи завезення готових препаратів. Потрібно дочекатися другого читання, що випишуть. Жодних плантацій не буде - тільки закриті ґрунти, лабораторії. Такі рослини вирощують під відеоспостереженням”, - сказав Шабас.

Запобіжні заходи, за словами фахівця, будуть на рівні стандартів для фармсировини. Усі препарати виробляються з GMP-сертифікацією.

"На вулиці таке не вийде виростити. Ліки на основі канабісу виробляються в будь-яких формах – таблетках, пластирах, краплях та ін'єкціях", - зазначив Шабас.

Попри позитивні моменти, легалізація канабісу в сучасних умовах в Україні несе низку ризиків. На думку аналітика центру "Об'єднана Україна" Олексія Куща, подібні закони реалізуються лише в країнах з сильною правовою культурою та ефективним наркоконтролем.

"В Україні немає ні першого, ні другого. Введення електронних рецептів навіть викликає опір суспільства. З нашим рівнем корупції все це перетвориться на ширму для виробництва в промислових масштабах звичайного канабісу з наркотичними ефектами. Бідна країна зі зруйнованою економікою перетвориться на конопляне поле. Досвід Болівії показав, що легалізація коки вбила промисловість та аграрний сектор", - сказав Кущ і додав, що Україна ризикує стати сировинним придатком та постачати сировину великим західним компаніям.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Верховна Рада України затвердила у другому читанні законопроект, яким удосконалюється механізм надання дозволу на імміграцію, а також посилюються заходи протидії нелегальній міграції та фіктивним шлюбам.

Вас також може зацікавити:

"Електронні" сигарети та горілка: чи врятує QR-код від підробок

Рекомендую підготуватися українцям до непростої осені та зими – голова енергетичного комітету ВР Андрій Герус

Частині українців хочуть заборонити продаж квартир і авто: кого можуть торкнутися зміни