RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Вкрав пів мільярда гривень: екс-голова МОЗ підозрюється у міжнародній корупційній схемі

Антикорупційне бюро спільно зі Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою викрили масштабну схему заволодіння державними коштами, до якої причетний колишній міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Про це інформують пресслужби спецвідомств.

Читайте також: Під час обшуку у Князєва вилучили ще півмільйона доларів: фото

Як зазначається, йдеться про розкрадання коштів держпідприємства "Поліграфічний комбінат "Україна" на суму близько 450 млн гривень.

У рамках справи підозру оголосили п’ятьом фігурантам, з-поміж них - директор "Поліграфкомбінату". У НАБУ та САП не назвали імен, проте відкриті реєстри свідчать, що на момент скоєння злочину високу посаду обіймав Максим Степанов - ексголова Одеської обласної держадміністрації (із січня 2017-го до квітня 2019 року) та колишній очільник МОЗ (з березня 2020-го до травня 2021-го).

За даними розслідування, ексдиректор "Поліграфкомбінату" задля власного збагачення під час закупівлі матеріалів для виготовлення документів (зокрема, паспортів для виїзду за кордон) використав підконтрольну йому фірму, зареєстровану в Естонії. Матеріали українське державне підприємство закуповувало не напряму у виробників, а через цю "фірму-прокладку", завищуючи ціни у чотири–шість разів. Протягом 2013–2016 років на рахунках естонської компанії накопичилась сума в обсязі, еквівалентний сумі у близько пів мільярда гривень. Після цього гроші переказувалися на рахунки великої кількості інших компаній, зареєстрованих по всьому світу.

Також ексдиректор замаскував як продаж 45% своїх акцій у компанії, яка фактично не працювала (фактична ринкова вартість - 100 тис. дол.), іншій підконтрольній компанії - 1,35 млн дол.

Далі їх було задекларовано. Частину коштів, у сумі 150 тис. дол. перевів безпосередньо на рахунки близьких.

Ще посадовець запатентував на підконтрольну фірму, яка використовувалася для закупівель, право інтелектуальної власності на імплантовані захисні елементи, що використовуються в паспортах.

Так, кожен українець, отримуючи документи, не тільки переплачував унаслідок завищень під час закупівель, але й "донатив" посадовцеві як "інтелектуальний внесок".

Нагадаємо, раніше журналісти видання NV виявили у марині Дубая (Об'єднані Арабські Емірати) помітили ефектну яхту з провокативними літерами Z відомого українського олігарха.

  • Вас може зацікавити:

Хабарниця зі "Слуги народу": НАБУ показало відео, як нардепка намагалась позбутися грошей

Вимагали гроші у волонтера: НАБУ затримало голову Тернопільської облради

В "Укрзалізниці" викрили махінації на понад 200 млн грн.: газ купували за космічними цінами