RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Україна відзначає День хрещення Київської Русі: історія свята та головні факти

Сьогодні в Україні відзначають День Державності, День хрещення Русі-України та День пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира.

"Апостроф" розповідає історію та традиції свята Хрещення Русі.

Читайте також: З Днем української державності! Яскраві листівки, вірші та смс-вітання

День Державності встановлено указом Президента України Володимира Зеленського 24 серпня 2021 року. Ця дата нагадує, що українська держава має більш ніж тисячолітню історію, а її коріння сягає у середньовічні часи, коли центром Русі був Київ. День хрещення Русі-України встановлено у рамках святкування 1020-річчя хрещення Київської Русі згідно з указом Президента України Віктора Ющенка від 25 липня 2008 року "Про День хрещення Київської Русі-України".

Сьогодні, 28 липня 2023 року, відзначається 1035-річчя хрещення предків українців у водах Дніпра. Ця дата вказує на те, що масове поширення християнства у Східній Європі почалося з України, з Києва як основного духовного центру, а Україна – не просто складова частина європейської цивілізації. Окрім політики та релігії хрещення Київської Русі дало поштовх до розвитку культури, освіти та науки. Саме після 988 року будуються храми, монастирі, де були перші академічні та навчальні заклади.

Проникнення перших променів Христової на землі сучасної України мало місце за багато років до князя Володимира Святославовича. Степ, що кишів дикими ордами кочівників зі сходу, не відлякував місіонерів, серед яких апостол Андрій і просвітник Кирило, ім'ям якого названо перший слов'янський алфавіт. Населення грецьких міст-колоній Криму та Північного Причорномор'я мало цілі християнські єпархії. Підтверджено наявність християн серед готських племен.

За три роки до народження онука нову віру набула бабуся Володимирова, княгиня Ольга. Сучасний історик Дмитро Гордієнко встановив, що це сталося в ніч з 17 на 18 жовтня 957 р. у столиці Візантії Константинополі. Батько Володимира Хрестителя, князь-воїн Святослав Хоробрий не надто захоплювався релігійними переконаннями своєї матері та візантійських володарів, шануючи традиційне давньослов'янське язичництво.

Східна Римська імперія (вона ж Ромея чи Візантія) для Київської Русі була основним політичним та економічним партнером. Особисто приймаючи панівну у ній різновид християнства – грецьке православ'я – і Ольга, і Володимир керувалися інтересами держави. Таким чином вони ставали своїми при дворі візантійських імператорів, мали від них шану та привілеї. Володимир одружився з сестрою імператора Василевса Анною Багрянородною, що стане матір'ю князів-мучеників Бориса та Гліба, а також польської княгині Доброніги-Марії.

Князь Володимир Великий добре знав, як закінчилося життя його діда, князя Ігоря, страченого древлянами під час невдалої спроби збору данини, та його батька, князя Святослава, який загинув у 34 роки в засідці, влаштованій йому візантійським імператором Іоанном I. Князь Володимир прийняв християнство у Корсуні, як у середньовіччі називався Херсонес Таврійський. Сьогодні це територія тимчасово окупованого міста Севастополя. Після 988 року починається справжня єдність підкорених Києвом племен, як і союзництво з найближчим могутнім сусідом та визнання у Європі й світі. Спадщиною Русі є герб (тризуб), грошова одиниця, а головне – місто Київ як політичний та культурний центр України.

У 2023 році всі три свята відзначаються 28 липня. Але вже наступного року відзначатимуться 15 липня з урахуванням переходу Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на новоюліанський календар. За відповідний законопроект, внесений Президентом України, Верховна Рада проголосувала 14 липня.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що напередодні в Україні відзначався день медичного працівника.

Вас також може зацікавити:

День ангела в серпні 2023: кого привітати і як назвати дитину за старим і новим стилем

День святої Ольги: ким була київська княгиня, яку українці поважають найбільше, фото

День хрещення Київської Русі – України: історія та цікаві факти про свято