RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Чи можуть мобілізувати людей з інвалідністю: важливе пояснення

Через повномасштабне російське вторгнення в Україні оголосили загальну мобілізацію. Однак, деяких чоловіків можуть призвати лише за їх власним бажанням – це стосується людей з інвалідністю.

Про це розповіла адвокат Вікторія Кравченко у своєму YouTube-каналі.

За її словами, у підставах для відтермінування від військової служби під час мобілізації, є згадка й про інвалідність.

Адвокат підкреслила, що особи, які мають військову повинність, не будуть включені до мобілізаційних списків, якщо їх визнали особами з інвалідністю за установленими нормами або тимчасово непридатними до військової служби згідно з висновками військово-лікарської комісії на період до шести місяців (із можливістю продовження періоду після перевірки ВЛК).

Читайте також: Реальні вироки та умовні терміни: як в Україні карають ухилянтів від мобілізації

"Тобто особи з інвалідністю будь-якої групи - і третьої, і другої, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. При цьому, відповідно до норми, термін відтермінування становить до 6 місяців з наступним проходженням ВЛК. Це означає, що відтермінування може бути надане і на тиждень, і на місяць й на півроку, аж до півроку поспіль", - йдеться у повідомленні.

Кравченко наголосила, що особи з інвалідністю повинні з'явитися до місцевого ТЦК і СП та надати документи, що підтверджують цей стан. При цьому, за власним бажанням вони можуть бути мобілізовані, але лише за місцем проживання.

Раніше ми писали, що з 1 серпня строковики за бажанням можуть бути переведені до категорії мобілізованих.

  • Вас також може зацікавити:

Загальна мобілізація: кого з медиків не можуть призвати до війська

Як захистити свої права, якщо силою затягують до ТЦК: рекомендації юриста

Відстрочку буде отримати легше: що треба знати про нові правила мобілізації

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.