RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Жодних "пішли" і "давайте": як ввічливо звертатися до людини українською із проханням

Українська мова жива, багата і милозвучна: все більше жителів нашої країни починають її використовувати щодня. Але часом вона не така проста: можуть виникнути труднощі з афоризмами та наказовим способом дієслів.

Про деякі правила розповіла викладач, методист, автор навчальних матеріалів на платформі Є-мова Оксана Гордійчук.

Читайте також: З великої чи з маленької літери: як правильно писати назви посад в Україні

"Після звертання до людини ми часто висловлюємо наказ, прохання, побажання чи заклик до дії. Українською це найкраще робити за допомогою наказового способу дієслова. Замість „пішли додому“ — „ходімо додому“, замість „давайте зробимо це разом“ — „зробімо це разом“. Можете утворити наказовий спосіб від дієслів „думати“, „розглянути“, „ввімкнути“, „прати“ і „напоїти“? Якщо, на жаль, ні, то ви знаєте, що робити. Я про пошук інформації, яка допоможе вам розібратися з правилами", - розповіла Гордійчук.

Дуже важливо вимовляти прохання з ввічливістю та повагою, не забуваючи про подяку, коли отримуєте допомогу чи виконання прохання. Ввічливість і доброзичливість - це завжди ключ добрих взаємин і взаєморозуміння

Нагадаємо, раніше "Апостроф" також розповідав про те, чи є слово "пилосос" русизмом.

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми будемо проводити лагідну українізацію: пояснювати випадки застосування правопису, мовних норм, публікувати цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб в нашій країні з кожним днем ставало більше україномовних українців, а наша солов’їна мова лунала звідусіль!

Вас також може зацікавити:

"Леденець" і "морожене": як правильно називати солодощі українською

Вивчаємо українську: як правильно сказати "тролити", відео

Цієї помилки припускаються майже всі: як правильно відповідати на запитання "Котра година?"