RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

"Леденець" і "морожене": як правильно назвати українською солодощі

Через віковий вплив росіян на багату українську мову, немало слів солов'їної паплюжать у розмові, не знаючи як правильно вжити те чи інше слово та говорячи калькою. Зокрема, під влив зросійщення потрапили та назви солодощів.

Як правильно говорити українською розповідає "Апостроф".

Так, в українській мові "тістечко" нерідко називають словом "пирожене", що є результатом деякої лінгвістичної асиміляції. У РФ вживається термін "пирожное", який означає солодкі десерти або пиріжки. А через вплив російської мови та культурної спадщини таке спотворене слово нерідко можна почути й в Україні. Правильно казати - тістечка.

Читайте також: Як буде правильно українською вираз "приймати участь": пояснення

Термін "льодяник" є українським словом, що означає солодкий десерт, виготовлений з цукру та води, заморожений у спеціальних формах. Це поняття було активно вживане в українській мові протягом багатьох століть, проте інколи можна зустріти й спотворене вживання цього слова "леденець", що походить від російського "леденец". Так казати не можна.

В Україні часто кажуть "морожене" замість "морозиво". Це також калька від російського "мороженое". Проте саме "морозиво" на позначення солодощів є єдино правильним. Втім, слово "морожене" в українській мові також вживається на позначення чогось замороженого.

Нерідко можно почути слово "канфєти" замість "цукерок". В Україні існує така форма діалекту, проте літературним варіантом все ж залишається "цукерка".

На пластівці інколи кажуть "хлоп'я", що є спотвореною формою від російського "хлопья". В українській мові слово "хлоп'я" із наголосом на останній склад є пестливою формою слова "хлопчик". Якщо ж маються на увазі солодощі, то правильно казати "пластівці".

Раніше ми писали, як правильно сказати "тролити" українською.

  • Вас може зацікавити:

"Добрий день" чи "доброго дня"? Поради, як правильно вітатися українською

"Відмінити" чи "скасувати"? Як правильно в українській мові вживати ці слова

Цієї помилки припускаються майже всі: як правильно відповідати на запитання "Котра година?"

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми будемо проводити лагідну українізацію: пояснювати випадки застосування правопису, мовних норм, публікувати цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб в нашій країні з кожним днем ставало більше україномовних українців, а наша солов’їна мова лунала звідусіль!