RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Від язичницького обряду до Преображення Господнього: як з'явилось свято Яблучний Спас

Щороку 19 серпня віряни відзначають свято Преображення Господнього, яке в народі називають Яблучним Спасом – цього дня християни приносять до церкви для освячення яблука, виноград та інші продукти, окрім м'яса.

Як з'явилося свято Яблучного Спаса, його традиції та обряди розповідає "Апостроф".

Серпень – місяць, в якому вшановували давніх слов'янських праукраїнських богів Спасів. Спасівка складається з трьох головних свят, а серпень згадується у давніх усних переказах, як Спасич. Після приходу християнства на Русь і так званого хрещення, нова релігія мусила асимілювати і ці свята, підпорядкувавши їх своєму "пантеону святих". І всі три свята Спасів стали християнськими.

Це особливе свято для всіх християн, яке символізує кінець літа та наступ холодів. Як і інші значущі релігійні події, Спас має глибоке значення для вірян та тих, хто відчуває вплив календарно-сезонного циклу. В історії свята ховається багато захоплюючих подій та деталей.

Читайте також: Що готувати на Яблучний Спас: чотири обрядові страви, які мають бути на столі

Після того, як князь Володимир освятив Київську Русь і прийняв християнство, народ продовжував надавати перевагу своїм старим віруванням. Деякі язичницькі свята були адаптовані до нової релігії, адже люди не бажали відмовлятися від своїх традицій та обрядів. 19 серпня був одним із днів, коли язичники шанували богів Спасів. Цей час також використовувався для святкування урожаю та вшанування пам'яті покійних воїнів. Відповідно до офіційної версії християнської церкви, це свято назване на честь Ісуса Спасителя. У православних храмах 19 серпня відзначають літургії та богослужіння, присвячені Преображенню Господньому. У текстах Євангелій описується, як Ісус разом з учнями Петром, Іоаном та Яковом піднявся на гору для молитви, і обличчя та одяг Спасителя засяяли яскравим білосніжним світлом, а поруч з Ним перетвореним апостолам були видні пророки Мойсей та Ілля.

На свято до церкви для освячення беруть яблука, виноград, сливи, помідори, груші. Крім того, освячувати можна також хліб та мед. Вважається, що освячені продукти мають цілющу силу. З яблук готували різноманітні страви, їх також запікали з медом та горіхами. Освяченими у церкві продуктами пригощали дітей та родичів. Віряни не їли яблук до Спаса. Ця заборона також накладалася на жінок, які втратили дітей. Вважається, що поїдання яблук до свята могло принести лихо.

Нагадаємо, 14 серпня розпочався Успенський пост. У цей час православні християни їдять їжу виключно рослинного походження.

  • Вас також може зацікавити:

День ангела в серпні 2023: кого привітати і як назвати дитину за старим та новим стилем

Медовий, Яблучний та Горіховий: коли в Україні святкують Спаси за новим календарем

Як змінився календар свят в Україні від початку війни: інфографіка