Лайм

Що готувати на Яблучний Спас: чотири обрядові страви, які мають бути на столі

Урізноманітніть святкове меню

У суботу, 19 серпня, християни східного обряду відзначатимуть важливе свято – Яблучний Спас або Преображення Господнє. Цього дня прийнято святити у церкві фрукти, зокрема яблука, овочі, хліб та воду. Багато господинь на честь свята балують свою сім'ю смачною випічкою та іншими стравами, головні інгредієнти в яких – яблука. theLime ділиться простими рецептами обрядових страв, які в цей день мають бути на столі.

Читайте також: Медовий, Яблучний та Горіховий: коли в Україні святкують Спаси за новим календарем.

Шуліки

Шулики – страва української національної кухні, яку готують на Спаси. Це тонкі коржики без вираженого смаку, які наприкінці поливають солодкою заправкою з меду та маку.

Інгредієнти: борошно (270 г), яйце (1 шт.), молоко (50 мл), мед (8 ст. л.), мак (8 ст. л.), вершкове масло (1 ст. л.), лимонна кислота (1 г), сода (0,5 ч. л), гаряча вода (100 мл).

Приготування:

Мак промиваємо та заливаємо окропом на 30 хвилин.

В іншій ємності змішуємо 1 яйце, 1 ст. л. меду, розтоплене вершкове масло та тепле молоко. В отриману суміш додаємо 1 ст. л. розпареного маку.

В іншу ємність просіюємо через сито борошно із содою та лимонною кислотою.

З'єднуємо рідкі компоненти та сухі. Вводимо борошно поступово – у кілька етапів. В результаті має вийти досить еластичне тісто.

Присипаємо робочу поверхню та качалку борошном. Розкочуємо тісто в пласт завтовшки приблизно 0,8-1 см.

Обережно ножем позначаємо лінії майбутнього печива, але не розрізаємо їх повністю. Традиційний рецепт передбачає, що шуліки потрібно саме ламати після випікання. Викладаємо тісто на деко, вистелене пергаментним папером.

Духовку заздалегідь розігріваємо до 180°С. Випікаємо шуліки приблизно 20 хвилин, потім дістаємо і чекаємо, поки тісто трохи охолоне.

Робимо заливку: з маку зливаємо всю воду, перетираємо його у ступці. Коли почне виділятись макове молочко, додаємо воду. Наприкінці додаємо мед і ретельно перемішуємо.

Охолоджені шуліки ламаємо і викладаємо в глибокий посуд, а потім заливаємо сумішшю з маку та меду.

Фото: yasensvit.ua

Читайте також: Що треба святити у церкві на Яблучний Спас: список продуктів.

Запечені яблука з медом

Інгредієнти: яблука (4 шт.), кисломолочний сир (150 г), мед (1 ст. л.), горіхи, родзинки.

Приготування:

Яблука промиваємо в проточній воді, зрізаємо верхівки, дістаємо ложкою м'якоть, видаляємо насіннєву коробку. Подрібнюємо яблучну м'якоть у блендері, додавши сир, мед та горіхи. За бажанням можна додатково покласти родзинки.

Начиняємо яблука сирною сумішшю, накриваємо верхівками. Викладаємо на деко, вистелене пергаментом, і випікаємо 20-25 хвилин за температури 190°C.

Потім дістаємо та подаємо традиційну страву до столу.

Фото: pinterest.com

Пісний яблучний пиріг

Інгредієнти: яблука (3 шт.), тепла вода (100 мл), сік апельсина (100 мл), цукор (100 г), цедра лимона або апельсина (1 шт.), рослинна олія (80 г), борошно (220 г), розпушувач (1 ч. л.), сіль, цукрова пудра.

Приготування:

Три середні яблука промиваємо в проточній воді, очищаємо, нарізаємо довільними кубиками.

Для тіста змішуємо в глибокій мисці теплу воду, сік апельсина, цукор, цедру лимона або апельсина, рослинну олію, просіяне через сито борошно з розпушувачем, сіль і цукрову пудру. Ретельно збиваємо вінчиком, щоб усі інгредієнти з'єдналися.

У тісто висипаємо підготовлені яблука і все ще перемішуємо.

Духовку заздалегідь розігріваємо до 180°С. Форму для випікання змащуємо вершковим маслом та виливаємо в неї тісто з яблуками. Випікаємо приблизно 40 хвилин.

Фото: pinterest.com

Читайте також: Яблучний Спас: красиві привітання у листівках та віршах.

Яблучний компот

Інгредієнти: яблука (1 кг), вода (3 л), цукор (400 г).

Приготування:

У каструлю наливаємо воду, доводимо до кипіння. Додаємо цукор, перемішуємо та перемішуємо до повного розчинення.

Яблука промиваємо, видаляємо серцевину та нарізаємо часточками. Викладаємо в каструлю, доводимо компот до кипіння та проварюємо протягом 5-10 хвилин.

Фото: pinterest.com

Цікаві новини для вас:

  1. Яблучний Спас: історія свята та як його відзначають.
  2. Преображення Господнє: сильні молитви про Боже благословення.
  3. Яблучний Спас: що не можна робити на велике свято.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Мерехтливі крашанки - цьогорічний хіт: лайфхак з червоним вином до Великодня

Як у домашніх умовах пофарбувати крашанки у солодкому вині, щоб вони блищали та переливались на святковому столі на Великдень  

Балетки в сіточку – найбажаніший тренд цього сезону: на які моделі звернути увагу

Які варіанти жіночого взуття на плоскій підошві в сіточку доглянути на теплу весну та літо, як носити та з чим поєднувати балетки 

Як зробити смачну паску швидко: найпростіший рецепт до свята

Як у домашніх умовах швидко приготувати смачну паску, щоб здивувати своїх близьких або порадувати друзів чи гостей на Великдень