RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Чи покарають ухилянтів, які виїхали за кордон: коментар юриста

В Україні на законодавчому рівні поки що не існує якихось конкретних методів, згідно з якими можна було б покарати ухилянтів, які незаконно втекли за кордон під час загальної мобілізації.

Про це УНІАН пояснив адвокат Станіслав Польовий.

Читайте: Розірвання контракту під час мобілізації: які є чотири підстави

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року №1487, усі посольства та консульства України зобов'язані взяти на себе облік військовозобов'язаних та допомагати в поверненні таких осіб на Батьківщину.

Відповідно до вимог Порядку організації та проведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, закон вимагає від громадян України:

  • перебувати на військовому обліку у разі вибуття за межі України на строк більше ніж три місяці - за місцем консульського обліку в закордонних дипломатичних установах України;
  • особисто у семиденний строк з дня прибуття до країни прибути з паспортом громадянина України та військово-обліковими документами до посольства чи консульства України для взяття на військовий облік;
  • призовники, військовозобов’язані та резервісти, які виїжджають за кордон на строк до трьох місяців, з військового обліку не знімаються, тобто ставати на облік не потрібно.

Проте, як пояснив юрист, чіткого механізму насправді досі не існує й співробітники посольств та консульств не мають права вручати громадянам повістки. У них немає й повноважень для сприяння в поверненні військовозобов'язаних, оскільки примусова депортація можлива виключно через рішення міжнародного суду.

Тобто, на практиці, громадяни України не підлягають екстрадиції, тому що виїзд за межі країни до, або під час війни не є злочином, пояснив Станіслав Польовий.

В залежності від конкретного випадку, чоловіки, які примудрилися незаконно виїхати за межі країни під час воєнного стану, можуть отримати як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

Скажімо, якщо метою перетину кордону було ухилення від служби, то це карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років. Спроба ж незаконного перетину кордону карається штрафом від 3400 до 8500 гривень, або ж адміністративним арештом.

"Фактично, наразі міжнародне право безсильне в цій проблематиці. А методи покарання порушників, які існують в українському законодавстві, можна реалізувати, лише коли особи знаходяться на території України", - резюмував адвокат.

Нагадаємо, раніше ми писали, кого в Україні не можуть мобілізувати примусово, а лише на добровільних засадах.

  • Вас може зацікавити:

Загальна мобілізація: хто може отримати бронь з 1 вересня

Воюватимуть усі: в Раді розповіли про четверту чергу мобілізації

Повістки роздаватимуть двірники? В Україні хочуть змінити правила проведення мобілізації

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.