RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Історичні кадри: в мережі згадали знакові фото боротьби українців за свою незалежність

Україна відзначає 32 роковини відновлення незалежності, тому зараз чудовий час згадати знакові події з історії країни, які були зафіксовані у яскравих фото.

"Апостроф" розповідає про події, що стали елементами становлення незалежності української держави.

Читайте також: Як Україна відзначає День Незалежності 2023: онлайн-трансляція

Усі 32 роки, після відновлення незалежності, українці вчилися будувати державу та протистояти силам, які не давали країні розвиватися у прагненні нових національних здобутків. Українці змінювали владу, обирали вектор розвитку, перемагали та підкорювали нові вершини.

1990. Мітинг Народного руху у Києві

Київ, 30 вересня 1990 року Мітинг Народного руху України, на якому закликали до виходу України зі складу СРСР. Крім синьо-жовтих прапорів майорять і червоно-чорні. Зверніть увагу на плакат у нижньому лівому кутку про підтримку В'ячеслава Чорновола у протиставленні його Леоніду Кравчуку.

1991. Проголошення Незалежності України

24 серпня 1991 року під будівлею Ради у Києві зібралося близько 50 тисяч людей. На позачерговій сесії українського парламенту ухвалили Постанову та Акт проголошення Незалежності України. Після тривалих суперечок документ підтримали 346 із 362 присутніх нардепів.

Дисидент та депутат Верховної Ради України Левко Лук'яненко спілкується з людьми. Київ, 24 серпня 1991 року.

1992. Україна приєдналася до миротворчої місії ООН

Україна приєдналася до місії ООН та НАТО. Для цього у рекордні терміни сформували 240 окремий спеціальний батальйон. Знадобився рекордно короткий термін - 3 тижні. Перші українські миротворці прибули на територію Боснії та Герцеговини вже у липні.

1994. Підписання Будапештського меморандуму

5 грудня президенти України, США, Великобританії та Росії підписали у Будапешті меморандум про без'ядерний статус України. В обмін країни зобов'язалися поважати її незалежність, суверенітет та існуючі кордони, утримуватись від погрози силою. Втім, це згодом так і не зупинило Москву від агресивних дій.

1995. Конституційний договір між ВРУ та Президентом

У червні Леонід Кучма та спікер ВРУ Олександр Мороз підписали Конституційний договір між Президентом України та Верховною Радою. Цей крок значно зміцнив владу президента держави та передбачав, зокрема, контроль над областями.

1997. Перший громадянин незалежної України у космосі

Українець Леонід Каденюк здійснив космічний політ у складі місії STS-87. В екіпажі йому було відведено роль вченого-біолога. Вперше із космосу громадянин України вів діалог зі своєю державою. Політ тривав 15 діб 16 годин 35 хвилин та 1 секунду.

1998. Перший футбольний матч Україна проти Росії

Футбольний матч у рамках відбіркового турніру Євро-2000 став першою зустріччю команд України та Росії на такому високому рівні. Цей поєдинок назвали "матчем століття". Нашій збірній вдалося тріумфувати, поєдинок завершився з рахунком 2:3.

2000 - 2001. Акція "Україна без Кучми"

У вересні зник журналіст Георгій Гонгадзе, який відкрито критикував президента Кучму та його оточення. Згодом у лісі на Київщині знайшли його обезголовлене тіло. Це спричинило обурення серед громадськості, люди масово вийшли на вулиці. Наметове містечко звернули у вересні, однак у новому році піднялася друга хвиля протестів.

2003. Зазіхання РФ на острів Тузла

У вересні російська влада почала будувати дамбу від берегів Таманського півострова до українського острова Тузла. Все це, щоб приєднати його острів до материкової частини Росії. Відносини між країнами загострились. Після приведення української армії на повну бойову готовність конфлікт вдалося вирішити політичним шляхом.

2004. Перемога Руслани на Євробаченні

Українка Руслана Лижичко здобула серця європейців на конкурсі Євробачення. Перемогу принесла їй пісня Wild Dances. Найвищі бали вона отримала від Ізраїлю, Ісландії, Литви, Латвії, Естонії, Польщі, Росії та Туреччини.

2004 - 2005. Перемога Помаранчевої революції

Важлива віха в історії українського народу - Помаранчева революція, яка спалахнула у відповідь на масові фальсифікації на виборах президента. Щоб захистити свої права та голоси, до Києва приїхали сотні тисяч людей. У результаті Віктор Ющенко офіційно склав присягу і став третім українським президентом.

2006. Успіх України на чемпіонаті світу з футболу

Українська збірна з футболу змогла дійти чвертьфіналу чемпіонату світу. Це найкращий результат для нашої країни на цих змаганнях. Спочатку "синьо-жовті" програли іспанцям, але згодом розгромили Саудівську Аравію та з рахунком 1:0 перемогли Туніс. У 1/4 фіналу ми поступилися італійцям, які згодом здобули титул чемпіона турніру.

2009. Газова угода Тимошенко - Путіна

2008 - 2009 роки запам'яталися черговою російсько-українською газовою війною. Вона закінчилася підписанням угоди між прем'єр-міністрами країн – Володимиром Путіним та Юлією Тимошенко. При цьому український президент Віктор Ющенко висловлювався проти цих домовленостей.

2010. Прихід Януковича до влади

У 2010 році відбулася інавгурація Віктора Януковича та прихід до влади його команди – уряду на чолі з Миколою Азаровим. Вже за 4 роки Янукович з ганьбою втече з України в Ростов-на-Дону після розстрілів Небесної Сотні в центрі Києва. За ці роки свого перебування при владі Янукович та голова його уряду відзначаться безглуздими застереженнями та курйозними ситуаціями, веденням проросійської політики, наслідки якої досі впливають на життя в Україні. (Наприклад, підписання Харківських угод, які значно продовжили перебування Чорноморського флоту РФ у Криму та фактично сприяли окупації українського півострова у 2014 році).

2011. Феноменальне досягнення братів Кличків

Того року українським боксерам Віталію та Володимиру Кличку вдалося стати володарями всіх чемпіонських поясів у суперважкій ваговій категорії. Кличко-старший завоював пояс WBC, а молодший – WBO, IBF та WBA.

2012. Чемпіонат Європи з футболу в Україні

Україна та Польща отримали право прийняти чемпіонат Європи з футболу 2012 року. Вперше подібні змагання провели у Східній Європі. До речі, на підготовку до змагань наша країна витратила понад 12 мільярдів євро.

2013. Початок Революції Гідності

Выдвертання Януковича від проєвропейського курсу у листопаді призвело до невдоволення українців. Коли міліція застосувала чинність проти мирних мітингувальників, країна вийшла на масові протести, які тривали аж до лютого 2014 року, до втечі Віктора Януковича до Росії.

2014. Угода про асоціацію з ЄС

Це угода між Україною та Європейським Союзом про асоціацію, яка замінює Угоду про партнерство та співробітництво. Політичну частину підписали 21 березня 2014 року, а невдовзі, 27 червня, та економічну.

2014. Знищення росіянами рейсу MH17

17 липня у небі над Донбасом військовослужбовці армії РФ збили пасажирський літак Boeing рейсу MH17 компанії Malaysia Airlines. На борту літака було 298 осіб. Вижити не вдалося нікому.

2014 – 2015. Бої за Донецький аеропорт

У травні російські найманці увійшли на територію Донецького міжнародного аеропорту, там розпочалися тривалі бої. Українських військових, які героїчно обороняли цей об'єкт 242 дні, самі вороги назвали "кіборгами" за непоступливість та відважну оборону об'єкта.

2016. Перемога Джамали на Євробаченні

Українська співачка кримськотатарського походження здобула для України другу перемогу на європейському пісенному конкурсі. Вона виконала свою авторську пісню "1944", у якій, зокрема, згадувала про депортацію кримськотатарського народу.

2019. Вибори президента. "Стадіон, так стадіон"

Напередодні другого туру президентських виборів відбулися дебати кандидатів Петра Порошенка та Володимира Зеленського. Захід організували на стадіоні "Олімпійський" у Києві, там зібралося понад 20 тисяч глядачів.

2022. Повномасштабне вторгнення Росії до України

24 лютого 2022 року Росія напала на Україну. Повномасштабне військове вторгнення розпочалося з трьох напрямків, з боку РФ, Білорусі та анексованого Криму. Вже на початку вторгнення російські війська опинилися на підступах до Києва і Харкова, було взято в блокаду Маріуполь, окуповано Херсон і Мелітополь. Однак через рік Україна спромоглася звільнити значну частину захоплених територій, тоді як Росія не змогла досягти жодної із заявлених цілей війни.

2023. Контрнаступ України

Одним із завдань контрнаступу є деокупація півдня України та розрив сухопутного коридору росіян у Крим, що ускладнить окупацію півострова. Для цього українські війська проводять наступальні операції у напрямку Мелітополя та Бердянська Запорізької області та тримають оборону на сході України.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Google підготував яскравий дудл на честь 32-річчя незалежності України.

Вас також може зацікавити:

Свято сильних, гідних та рівних: Зеленський привітав українців із Днем Незалежності, відео

Ви - наші ангели-охоронці: душевні привітання з Днем Незалежності захисникам на фронті

Україна відзначає День Незалежності: цікаві факти про найбільше свято всіх українців