RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Допоможе улюблена квітка українців: як приготувати дієве добриво для городу

Одні з найпоширеніших у піснях та поезії України квіти чорнобривці є органічним добривом для грядок, оскільки містять багато мікроелементів. Її запах відлякує певних шкідників, а настій з неї наділяє ґрунт антисептичними властивостями від спор грибків і бактерій.

Про це розповідає "Апостроф".

Читайте також: Треба все зробити вчасно: як в початку вересня правильно посадити квіти у ґрунт

Цю квітку можна просто висадити і вона вже почне збагачувати землю поживними речовинами, але її дія значно посилюється, якщо зробити на її основі добриво. Також чорнобривці є доброю приманкою для земляних черв’яків, екскременти яких є добривом для культурних рослин.

Запах даної рослини відлякує таких шкідників, як тля та колорадський жук, тому їх сіють по периметру грядок, зокрема, біля полуниці, капусти та іншої городини.

Зів'ялі чорнобривці варто закопати у землю на глибину одного штика лопати. Це добриво слугуватиме декілька років.

Також можна зробити зелене добриво для посадки озимої цибулі та часнику. Для цього необхідно нарізані стебла та квіти засипати у 10-літрове відро, заповняючи його на половину, а потім залити теплою водою та дати настоятися два-три дні. Далі варто процідити цей настій: один літр розвести у 10 літрах води, після чого полити грядки. Відповідний настій вбиває бактерії, віруси та грибки, а також знижує кислотність ґрунту.

Крім того, чорнобривці можна компостувати: подрібнені стебла змішати з торішнім компостом та все полити водою. Цими квітами мульчують плодово-ягідні дерева, чагарники, посадки полуниці та овочів, адже вони не дають зростати бур'яну, насичують ґрунт азотом та борються з такими шкідниками, як капустянка та дротянка.

Після відцвітання рослини, її рекомендується зрізати лише до корня, який краще залишити у ґрунті для покращення його якості.

Водночас чорнобривці не можна висаджувати поряд з бобовими - деякі речовини у квітці перешкоджають їхньому розвитку.

Раніше ми розповідали, чим підживити огірки, щоб збирати врожай до самих морозів.

  • Вас може зацікавити:

Милуватимуть око з ранньої весни: які квіти посадити в саду восени

Абсолютно нешкідливі: п'ять натуральних добрив для підживлення кімнатних рослин

У вересні буде чудовий урожай: п'ять порад як швидко виростити моркву