RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Капітуляція Японії, яку приймав українець: найважливіші факти річниці завершення Другої світової війни

Друга світова війна розпочалася 1 вересня 1939 року з входженням німецьких та словацьких військ на територію Польщі, а фактично закінчилася 2 вересня 1945 року, коли Японія підписала Акт про капітуляцію.

"Апостроф" нагадує основні факти про закінчення страшної війни ХХ сторіччя, в якій загинули мільйони людей.

Читайте: В посольстві України в Німеччині відмовилися від покладання квітів до радянських пам'ятників: повертаємо свою історію

Після ядерних атак американців на японські міста Хіросіма та Нагасакі 6 та 9 серпня 1945 року, імператор Хіроїто скликав військову раду, на якій врешті було прийняте рішення капітулювати при умові збереження за імператором влади. Натомість американці відповіли, що "повноваження імператора і японського уряду будуть визначені верховним головнокомандуючим союзних військ".

Два дні після цього в Японії тривали дебати, поки імператор не оголосив, що мир кращий за руйнацію країни та доручив уряду підготувати текст заяви про капітуляцію. Утім, деякі офіцери намагались протидіяти здачі країни та захопили імператорський палац, але дуже швидко заколот був придушений і 15 серпня імператор Хіроїто виступив по національному радіо, повідомивши про капітуляцію Японії.

Для офіційної процедури підписання Акту про капітуляцію президент США Гаррі Трумен обрав лінкор "Міссурі" та призначив дату на 2 вересня, щоб до Токіо вчасно дісталися представники всіх країн антияпонської коаліції.

Того дня на військовому кораблі підняли прапори США, Британії, Радянського Союзу та Китаю і Акт про капітуляцію від уряду країни підписав міністр закордонних справ Японії Мамору Шігеміцу, від збройних сил - генерал Йошихіро Умезу і верховний головнокомандуюч союзних військ Дуглас Макартур. Після них свої підписи на документі поставили представники США, Китаю, Британії, СРСР, Австралії, Канади, Франції, Нідерландів і Нової Зеландії. Уся процедура зайняла близько 20 хвилин часу.

Від імені Радянського Союзу Акт про капітуляцію Японії підписав українець Кузьма Дерев'янко. Він народився 1904 року в селі Косенівка Уманського повіту Київської губернії Російської імперії, яке нині є Уманським районом Черкаської області. Військову кар'єру розпочав у 1922 році.

Брав участь у Другій світовій війні з першого дня, будучи заступником начальника розвідвідділу штабу Північно-Західного фронту. За цей час він був начальником штабу 53-ї армії Північно-Західного фронту, начальником штабу 57-ї армії на 2-му Українському та 3-му Українському фронтах, начальником штабу 4-ї гвардійської армії на цих же фронтах. Закінчивши війну на Заході, генерал-лейтенант Дерев'янко деякий час представляв СРСР у Союзній Раді Австрії. У червні 1945 року було переведено на Далекий Схід посаду начальника штабу 35-ї армії, але вже у липні його призначили представником Головного командування радянських військ Далекому Сході при штабі Верховного командувача союзними військами на Тихому океані генерала Макартура.

30 грудня 1954 року генерал-лейтенант помер від раку і був похований на Новодівичому цвинтарі в Москві.

У травні 2007 року за мужність та самовідданість, виявлені в роки Другої світової війни 1939—1945 років, видатні дипломатичні заслуги у повоєнному врегулюванні міждержавних відносин йому посмертно було надано звання Герой України.

Нагадаємо, раніше ми показували цікаві фото післявоєнного Києва 1940-х років.

  • Вас може зацікавити:

Діди воювали у Голлівуді? Пропаганда окупантів зробила Джонні Деппа "героєм Радянського Союзу"

Як Росія присвоїла собі перемогу у Другій світовій війні, "забувши" про подвиг мільйонів українців

Зеленський переніс День перемоги над нацизмом: закон підписано